:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Septembar 20, 2021   14:04

0

179

Petković: Poštovati i sporazum iz 2011. i dva iz 2016.

Direktor Kancelarije za KIM Petar Petković izjavio je danas da treba da se poštuje sporazum iz 2011. godine, kao i dva sporazuma iz 2016. godine kojima se produžava rok trajanja neutralnih KS tablica.

"Briselski sporazum ne može da predstavlja švedski sto gde će Kurti da uzme ono što mu odgovara", rekao je Petković za RTS.

On je pokazao dokument kojim su privremene institucije u Prištini naložile prestanak izdavanja KS tablica godinu dana pre isteka roka njihovog važenja.

"U sporazumu iz 2011. godine se jasno govori da samo za RKS tablice strana Beograda ima prava da izdaje probne tablice, a da to pitanje tek treba da se reši za prištinsku stranu i u tom sporazumu se ne pominje konkretno, kao što se spominje u tački 14 za RKS table. Mnogo je toga tu što je sporno", kazao je Petković.

Prema njegovim rečima, Briselski sporazum i drugi sporazumi ne mogu da predstavljaju švedski sto gde će Aljbin Kurti da uzme nešto što mu odgovara, a da ne primenjuje ono što mu ne odgovara.

"Ovo divljaštvo Aljbina Kurtija mora da prestane", poručio je Petković.

Naglasio je da će tokom današnjeg sastanka predsednika Vučića i Miroslava Lajčaka biti preneta jasna poruka.

"Ili će Briselski sporazum biti sprovođen i biti na snazi ili neće biti Briselskog sporazuma. Ovakvo ponašanje, gde imamo Prištinu koja odlučuje šta želi da primenjuje, a šta ne je nedopustivo", rekao je Petković.

On je istakao da je Briselski sporazum potpisan 2013. godine, a da već osam godina čekamo formiranje Zajednice srpskih opština.

To je, ukazao je, "sporazum koji je ratifikovan u prištinskom parlamentu i on za njih, ne za nas, ima značenje međunarodno-pravnog ugovora i vidite, nema ni Evropljana, niti bilo koga sa strane koji će da reaguju na ovakvo ponašanje i kršenje svih tih sporazuma, nego Evropa ćuti".

Izvor: Танјуг

KiMPetkovićtablicereciprocitetJarinjeBrnjakBriselski sporazum
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva