:

:

TV Most

Foto: Kancelarija za KiM

clock

Septembar 21, 2021   10:11

0

140

Petković: Pozivam hrabre Srbe da ne reaguju na provokacije, borimo se za mir

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković pozvao je danas Srbe na Kosovu i Metohiji da ne reaguju na najnovije provokacije prištinske strane, ističući da će se Srbija boriti za svoj narod, mir i ekonomski napredak.

U toku jučerašnjeg dana Priština je počela da primenjuje mere o oduzimanju tablica, a specijalne jedinice Rosu širom su severa pokrajine.

Petković kaže da je takav potez prištinske strane bez presedana, te da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti želi po svaku cenu da izazove incidente i nestabilnost.

"Pozdravljam hrabar i pravdoljubiv srpski narod na KiM, koji odlučno brani svoje pravo na slobodu kretanja i život, naročito one koji su proveli celu noć u Jarinju i Brnjaku u svojim automobilima, iskazujući protest protiv nasilnih akcija", rekao je Petković za TV Pink.

Kako kaže, Priština šesti put zaredom, već od 2011. godine, na sever KiM bez znanja KFORA i odluke četiri gradonačelnika sa severa KiM, ubacuje pripadnike Rosu.

"Ovoga puta do zuba naoružanih 350 pripadnika, koji zastrašuju srpski narod na KiM, kako bi Rosu asistirao Kurtiju i Prištini u skidanju i oduzimanju srpskih registarskih tablica", kaže Petković.

On poručuje da je to posledica sporazuma koje je 2011. godine potpisao Borko Stefanović, tada predvodnik beogradske strane.

On je, prema Petkovićem rečima, 2. jula 2011. godine potpisao glavni sporazum o slobodi kretanja, da bi 26. decembra iste godine dogovoren konačan operativni zaključak grupe za implementaciju u oblasti slobode kretanja.

"U tim sporazumima 2011. godine priznali su kosovsku ličnu kartu, kao i vozačku dozvolu tzv. Republike Kosovo, i u sam sporazum uvode termin RKS sa grbom lažne države Kosovo", navodi Petković.

Kako kaže, pitanje proba tablica uveo je Borko Stefanović i vlast Demokratske stranke, koja je tim sporazumima "direktno nanela štetu srpskom narodu na KiM".

"Aljbin Kurti se juče pozvao na sporazum iz 2011. godine, da na osnovu tog sporazuma oni sada imaju nekakvo pravo da uvode proba tablice za registarske oznake koje dolaze i centralne Srbije", ističe Petković.

Petković navodi i da Priština, mimo konsultacija sa EU uvodi te mere, odnosno "ide na oduzimanje lokalnih srpskih tablica koje izdaju izmeštene policijske uprave za prostor KiM".

Petković kaže da je Priština jednostrano, godinu dana ranije, donela administrativno uputstvo kojim mimo sporazuma zabranjuje izdavanje statusno neutralnih KS tablica.

Time je, dodaje, prekršila sporazum i godinu dana ranije pre dogovora umanjila rok važenja tablica.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kaže da su jutros na administrativnim prelazima do zuba naoružani specijalci albanske nacionalnosti, koji se, dodaje, nalaze u čisto srpskoj sredini.

"Demonstriraju moć, bez ikakvog razvoja stvaraju tenzije. Poslati su iz Prištine iz ko zna kog razloga", kaže Simić za TV Pink.

Petković je ukazao da će se na danas zakazanoj hitnoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, razgovarati o političko-bezbednosnoj situaciji na KiM, kao i o eventualnim merama Beograda.

Međutim, istakao je, najvažnije je da se "sačuva mir, hladne glave i da naš narod na KiM ima normalan život".

"To je od presudne važnosti. Pozivam naš narod da ne reaguje na provokacije. Neka nasilnici rade šta hoće da rade, mi ćemo mirno da protestujemo i pokažemo nezadovoljstvo zbog svega onoga što je protivpravno i što podrazumeva kršenje svih sporazuma", rekao je Petković.

Izvor: Танјуг

KiMPetkovićtabliceblokadaBriselski sporazumJarinjeBrnjak
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva