:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Mart 04, 2024   13:20

0

112

Petković: Priština odlukom o ukidanju dinara želi da protera sve Srbe i zatvori temu formiranja ZSO

Jasno je da je pravi razlog odluke Prištine o ukidanju dinara u  Pokrajini proterivanje Srba iz i ukidanje institucija Srbije na Kosovu i Metohiji, istakao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković u razgovoru se ambasadorkom Nemačke u Srbiji Anke Konrad.

Petković je ukazao na to da je ,,providna" namera Prištine da tom odlukom potpuno zatvori temu formiranja Zajednice srpskih opština, s obzirom na to da je u do sada potpisanim sporazumima finansijska podrška Srbima predviđena kroz finansiranje institucija od strane Beograda i poručio da će Beograd nastaviti da insistira na formiranju ZSO.

On je naglasio da je tema razgovora u Briselu bila nerazumna i opasna odluka Aljbina Kurtija da zabrani dinar i na taj način dovede u pitanje isplate plata, penzija i socijalnih primanja za 100.000 Srba i drugih nealbanaca u pokrajini, kao i fukkcionisanje funkcionisanje škola, bolnica, vrtića i drugih srpskih institucija, kojima je uskraćena mogućnost za nabavku osnovnih sredstava, ali i za izmirivanje mesečnih obaveza.

Petković je  podvukao  da je nedolaskom glavnog pregovarača Prištine Besnika Bisljimija u Brisel,  Priština nastavila da opstruira dijalog i ugrožava  napore u normalizaciji odnosa u Pokrajini, dok je Beograd, kao i uvek do sada, pokazao da smatra da su razgovori najefikasnija brana eskalaciji tenzija i garancija bezbednosti srpskog naroda, ističe se u saopštenju.

Direktor Kancelarije za KIM je naglasio da će Beograd nastaviti da insistira na pronalaženju trajnog i održivog rešenja ovog problema, koje će omogućiti opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. 

Kako je naveo,  stoga je neophodno  da Banka Poštnska štedionica i poslovnice Pošte nastave da posluju na KiM, što je jedini način da se Srbima obezbede isplate njihovih zarada i svih ostalih primanja.

Izvor: Saopštenje / TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva