:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Mart 01, 2019   16:54

0

215

Petković: Priština želi da otme Trepču i sever Kosova i Metohije

Svaka jednostrana akcija Prištine uključujući i najavu o registraciji Trepče u prištinski sistem, neprihvatljiva je za srpski narod, radnike i menadžment kombinata, izjavio je danas pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

"Naš narod može biti uveren da će država sačuvati Trepču i egzistenciju svih radnika", rekao je Petković za Tanjug i podsetio da je za taj kombinat direktno vezano 2.500 radnika, 2.500 porodica a indirektno 35 odsto Srba na severu KiM.

Prema njegovim rečima, Priština nema nikakvo pravo da ukida Trepču.

"Trepča Sever je solventno preduzeće za razliku od dela u južnoj Kosovskoj Mitrovici za koje slobodno možemo reći da je industrijsko groblje", rekao je on i upozorio da Priština takvo loše stanje želi da preslika na srpski deo.

Najave iz Prišine, kako je dodao, ne predstavljaju samo političko i pravno nasilje nad Srbima i njihovom imovinom već i "najcrnji scenario" čiji je cilj da zaustave proizvodnju i otmu kombinat.

"Obavestićemo sve međunarodne činioce o opasnim namerama koje mogu da destablizuju situaciju, jer pitanje Trepče nije samo ekonomsko i političko, već i bezbednosno", rekao je pomoćnik direktora Kancelarije za KiM i podsetio da je Trepča Sever funkcioniše u skladu sa UNMIK sistemom i Rezolucijom 12 44.

Manevarski prostor Srbije u odbrani Trepče veoma je sužen, rekao je on i upozorio da bi, ako bi Priština krenula u registraciju novog preduzeća, mogla da blokira račun i spreči izvoz koncentrata olova i cinka.

"Ako bi se opredelila za nešto gore, da fizički upadne u kompaniju svima bi bilo jasno šta je cilj tih poteza Prištine od momenta kada je donet Zakon o Trepči, ne samo da otme kompaniju već i da to iskoristi da zauzme sever i protera srpski narod", kazao je on.

Izvor: Танјуг

Kancelarija za KiMPetar PetkovićTrepčaKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva