:

:

TV Most

Foto: Kancelarija za KiM

clock

Septembar 24, 2021   15:54

0

156

Petković: Problema ne bi bilo da poštuju Briselski sporazum

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković optužio je danas Aljbina Kurtija da za šaku glasova na predstojećim lokalnim izborima izaziva krizu na severu, pokušava da hapsi Ivana Todosijevića i izvrši upad u energetska postrojenja.

 

Ocenio je sramnim presudu Apelacionog suda portiv Todosijevića, a za zahtev Todosijeviću da se javi na izdržavanje kazne, rekao je da jasno da žele da zatvore ceo srpski narod na KiM i ne daju mu da govori istinu.

Podsetio je da je predsednik Aleksandar Vučić, a i zaključeno i na Nacionalnom savetu, zatražio da se poništi sramna presuda Teodosijeviću.

Priština, kaže, svojim ponašanjem, jasno pokazuje da ih ne interesuje Briselski sporazum.

„Svega ne bi bilo da je poštovan Briselski sporazum i poštovana tačka 10, gde jasno stoji da mora da bude ispoštovan nacionalni sastav sudskih veća u srpskim opštinama. Ona predviđa da u tom veću mora biti dvojica sudija srpske nacionalnosti i jedan Albanac. U svim slucajevima imamo da se u veću nalaze trojica Albanaca, a tako je bilo i u slučaju Ivana Todosijevića“, objasnio je Petković.

„Albanci su tužili, Albanci su i osudili Todosijevića“, istakao je on.

Rekao je da se poštovao Briselski sporazum ne bi ni došli u ovakvu situaciju, i ne bi imali krizu na severu KiM.

„EU je jasno rekla i na poslednjem sastanku u Briselu da je prekršen Sporazum. Ali samo su to rekli i ništa nisu preduzeli“, preneo je Petković.

Ukazao je da Priština, na prošlom sastanku, sem teme nestalih nije želela da razgovara, i da je njihova delegacija govorila kako ne želi da razgovara o sporazumima koje je potpisivala prethodna vlada.

„Tako se oni ponašaju prema Briselskim sporazumima. A Beograd sve vreme insistira na dijalogu i svim sporazumima. Mi smo naše obaveze do 2011.do sada ispunili. Vreme je da se kažu postoji li Briselski sporazum ili ga nema. Da li ima svih 48 dogovorenih soprazuma ili oni ne važe“, rekao je on.

Petković je rekao da sada neko pokušava da sprovodi sporazum o slobodi kretanja, i odredbu pogrešno tumači, time što je doveo 350 specijalaca i oklopna vozila.

„Mi smo za pregovore i očuvanje mira i bezbednosti, ali da neko ponižava državu Srbiju to ne može“, istakao je on.

Pitanje tablica, stikera, je, smatra, sitnica u odnosu na ono što može da usledi.

Na svakom koraku, ističe, Priština gazi Briselski sporazum, izvlači šta im odgovara, a suštinu, ZSO neće da sprovedu.

Ideja je da se kroz ZSO obezbede kolektivna prava za srpski narod na KiM, koja danas ne postoje, ukazao je Petković osuđujući hapšenja lica koja lepe bilborde „Dobrodošli u ZSO“.

Zbog antisrpske retorike Kurtija, kaže, imamo ove godine više od 100 etničkih incidenata, i ROSU se na Brnjaku iživljava nad našim narodom.

Ako hoće da razgovaraju, moramo da se vratimo na stanje pre 20. septembra“, poručio je Petković.

Srbija je sada jaka, neće se više ponoviti Oluja i pogrom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da je Srbija danas jaka na međunarodnom planu, i da samim tim neće dozvoliti napade i maltretiranje Srba i dodao da je izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da se našem narodu neće ponoviti ni Oluja ni pogrom, ulila spokoj među Srbe na KiM.

“Mi nikome ne pretimo, ne svetimo se, samo tražimo da naš narod ima pravo na život”, Petković na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije povodom najnovijih poteza Prištine.

Odgovarajući na novinarska pitanja na konfenciji, koja je održana povodom poziva Ivanu Todosijeviću da izdržava kaznu zbog izjave o Račku, Petković je rekao da stanje treba da se vrati na period od pre 20.septembra i da se razgovara u Briselu kako bi se sporna pitanja rešavala.

“A to podrazumeva da se povuku sve mere koje je Priština donela protivpravno bez dogovora sa Beogradom. Ne znam da li se dogovaralo nešto sa Evropskom unijom, ali ovakvo iživljavanje nećemo dopustiti, jer ako se ovde ne stane pitanje je šta je sledeće i gde će sledeće ROSU da uđu”, upozorio je Petković.

Kada je reč o formiranju ZSO koja je dogovorena u okviru prvog Briselskog sporazuma 2013.godine, Petković podseća da je posle toga bilo još nekoliko sporazuma uključujući i opšte principe iz 2015.godine gde je tačno dogovorena struktura, nadležnosti, ciljevi i funkcionisanje ZSO.

Na osnovu toga bi trebalo da se reši i pitanje oko tablica, slobode kretanja i mnoga druga pitanja, naveo je Petković.

“Umesto da Priština krene u sprovođenje Zajednice srpskih opština i da izmeni pravni okvir za formiranje ZSO oni taj sporazum o opštim principima iz 2015. šalju na ocenu ustavnosti Ustavnom sudu i njihov tzv. Ustavni sud donosi odluku da 22 nadležnosti od 23 nisu u skladu sa njihovim Ustavom”, podseća Petković.

Kako je dodao, Priština je ocenila da sem imena nema ništa od ZSO.

“Pa zašto smo onda išli u Brisel i dogovarali se? A svoj potpis je stavila i Evropska unija. Da smo to znali mogli smo da okupimo desetoro ljudi da osnuju organizaciju ZSO, ali mi to nećemo. Želimo zajednicu za ostvarivanje kolektivnih prava”, rekao je Petković.

Odbacio je tvrdnje Aljbina Kurtija da je ZSO monoetnički koncept, navodeći da je takav koncept prisutan u Prištini ili Peći odakle su protearni Srbi.

Izvor: T a n j u g

Petar PetkovićZSOtabliceAljbin KurtiBriselski sporazumIvan Todosijević
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva