:

:

TV Most

Foto: Kancelarija za KiM

clock

Januar 15, 2022   17:13

0

118

Petković: Rezolucijom, Priština upotpunjuje kampanju represije nad Srbima na Kosovu i Metohiji

Odlukom da onemogući održavanje referenduma o promeni ustava Srbije u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji parlament privremenih institucija samouprave u Prištini ušao je u fazu otvorene konfrontacije sa srpskim narodom na Kosovu i Metohiji i pokušao da potpuno poništi najelementarnija politička i građanska prava Srba, što će imati nesagledive posledice, ocenio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković. 

"Neka Kurti i njegovi ekstremisti ne misle da će moći da Srbima zabrane da u budućnosti glasaju na Kosovu i Metohiji, posebno na izborima 3. aprila, i da će uspeti ikoga da obeshrabre u borbi za opstanak i prava srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini!", navodi se u saopštenju Petkovića

Petković je mišljenja da su "licemerna obrazloženja iz Rezolucije prištinskog parlamenta  najobičniji manifest političkog nasilja i ekstremizma čime se upotpunjuje kampanja represije nad Srbima na Kosovu i Metohiji koja traje već mesecima u formi sistematskog zastrašivanja, pretnji i demonstracija sile". 

Petković je dodao da je "danas jpotvrđeno da je obespravljivanje srpskog naroda, ne samo zvanična politika ekstremističke Kurtijeve vlade, već i jedina tema oko koje albanski politički predstavnici u pokrajini imaju konsenzus".

Predstavnici međunarodne zajednice nisu odlučili da blagovremeno primene snažniji pritisak na Prištinu kako bi Srbima bilo omogućeno da glasaju, već su se zadržali na saopštenjima i retoričkim porukama, koje prištinske političke strukture očito nisu doživele kao obavezujuće. 

"Time je Kurtiju dat vetar u leđa da nekažnjeno nastavi sa opasnom kampanjom destabilizacije regiona i pljuvanjem u lice svima onima koji nastoje da zapadni Balkan učine zonom demokratskog razvoja i ekonomskog prosperiteta", ukazao je Petković. 

Petković je podsetio da je srpskom narodu uz podršku OEBS-a u prošlosti bilo garantovano pravo da glasaju na izborima koje raspisuje Republika Srbija, i da zbog toga naši sunarodnici na Kosovu i Metohiji današnju odluku Prištine opravdano doživljavaju kao najflagrantniji akt političkog nasilja, počinjen uz prećutnu saglasnost dela međunarodne zajednice.   

"U zajedništvu državnih organa Srbije i predstavnika srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, nastavićemo da se borimo za prava srpskog naroda na KiM koje niko ne može da pogazi nekakvim antisrpskim rezolicijama, koje proizvode nesagledive posledice i zahtevaju odlučan politički odgovor na ovakvo ponašanje Prištine", naglasio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Izvor: TV Most, saopštenje

KiMKancelarija za KiMrezolucijareferendumglasanje

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva