:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Oktobar 16, 2020   11:36

0

199

Petković sa Bocan Harčenkom o toku dijaloga Beograda i Prištine

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

Petković je ambasadora Rusije upoznao sa tokom dijaloga sa Prištinom, koji se odvija uz posredovanje Evropske unije, istakavši da je Beograd dosledno opredeljen za rešavanje nesuglasica i otvorenih pitanja razgovorom, ali i da je protiv svakog prejudiciranja ishoda dijaloga i nametanja rešenja.

U ovom trenutku je za Beograd najvažnije pitanje formiranja Zajednice srpskih opština, kao ključnog elementa dosadašnjeg toka dijaloga, i od Prištine i Brisela biće jasno zahtevano da se ta obavaza ispuni u skladu sa dokumentima koje su učesnici dijaloga potpisali još pre sedam i po godina, objasnio je Petković.  

Beograd je, prema Petkovićevim rečima, čvrsto rešen da u dijalogu brani i odbrani srpske državne i nacionalne interese, i u tom smislu je podrška i pomoć Rusije veoma dragocena. 

Petković je izrazio očekivanje da će Srbija i Rusija, kada je reč o Kosovu i Metohiji, u Ujedinjenim nacijama i u svim drugim važnim međunarodnim forumima nastaviti da sarađuju u borbi za poštovanje međunarodnog prava. 

Petković je istakao i da je razvoj regiona i uspostavljanje slobodnog protoka ljudi, robe, kapitala i usluga i svih vidova ekonomske saradnje ključni deo procesa političke stabilizacije i trajnog rešavanja višedecenijskih i viševekovnih problema na zapadnom Balkanu. 

Izvor: TV Most, saopštenje

KiMPetkovićKancelarija za KiMBocan Harčenkodijalog Beograda i Prištine

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva