:

:

TV Most

clock

Januar 21, 2021   11:27

0

145

Petković sa Lo Kašom o političko-bezbednosnoj situaciji i položaju srpskog naroda na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Italije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom.

Petković je ambasadora upoznao sa političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu i Metohiji i položajem srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini, posebno ukazavši na sve učestaliju i sve oštriju antisrpsku retoriku i akcije, kojima zvaničnici u Prištini pokušavaju pred izbore da podignu svoj politički rejting. 

Kao nedopustivo, Petković je ocenio jučerašnji upad inspekcije prištinskog Ministarstva zdravlja i policije u Dom zdravlja u Štrpcu, koji deluje u okviru zdravstvenog sistema Republike Srbije, tražeći vakcine protiv Kovida 19.

„Pokušaj sprečavanja adekvatne i pravovremene zaštite i lečenja pripadnika srpskog naroda na Kosovu i Metohiji ne može se pravdati nikakvim administrativnim ili političkim izgovorima. U veoma teškoj situaciji u celom svetu, izazvanoj pandemijom virusa Kovid 19, radi se o antihumanim postupcima Prištine, bez presedana., naglasio je Petar Petković i izrazio očekivanja da će međunarodna zajednica adekvatno reagovati na ovaj i slične anticivilizacijske postupke Prištine.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je, takođe, konstatovao da Priština nastavlja sa kontinuiranom praksom protivpravnog zabranjivanja ulaska u pokrajinu zvaničnicima iz Beograda, što predstavlja najflagrantnije kršenje sporazuma kojima se reguliše sloboda kretanja. Petković je ukazao da je njemu pre sedam dana onemogućeno da obiđe poplavljena područja u srpskim sredinama i da ugroženim domaćinstvima uruči humanitarnu pomoć.

Takođe, direktor Petar Petković se dotakao i najnovijih pretnji o stvaranju „Velike Albanije“, ukoliko Srbija ne prizna takozvano Kosovo, naglasivši da Beograd neće odgovarati na takve provokacije, ali da očekuje da se međunarodna zajednica jasno i nedvosmisleno odredi prema ovako opasnim namerama, koje dolaze iz Prištine.

Petković je na kraju podvukao da će Beograd i dalje ostati opredeljen za dijalog, kao jedino sredstvo za mirno rešavanje svih otvorenih pitanja i stvaranje preduslova za trajnu stabilizaciju prilika na zapadnom Balkanu, ali će isto tako nastaviti da pomaže i brine o zdravlju i bezbednosti svog naroda na Kosovu i Metohiji.

Izvor: TV Most, saopštenje

KiMKancelarija za KiMPetkovićLo Kašo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva