:

:

TV Most

clock

Oktobar 07, 2021   9:28

0

147

Petković: Samo složni i ujedinjeni možemo da se borimo na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković kaže da su za srpski narod na Кosovu predstojeći izbori od presudnog značaja "jer se na njima odlučuje o našem ostanku i opstanku na vekovnim ognjištima“.

Petković je u intervjuu za "Politiku“ rekao da je mnogo onih koji bi voleli da vide razjedinjene Srbe jer misle da tako mogu lakše da ostvare svoje političke ciljeve.

"Zbog toga se i brojne albanske partije ujedinjuju u srpskim sredinama, ali će naš odgovor biti još snažnije jedinstvo i sloga. Samo ujedinjeni i složni možemo da se borimo za interese našeg naroda u pokrajini, za nova radna mesta, ekonomska ulaganja, nove vrtiće, škole, bolnice . Samo Srpska lista i njeni kandidati za gradonačelnike imaju podršku Beograda i predsednika Aleksandra Vučića jer se iskreno i odlučno, beskompromisno bore za interese našeg naroda u pokrajini“, kaže Petković.

On ističe da je to moglo da se vidi i tokom poslednje krize na severu Кosova koju je, kako kaže, izazvala Priština slanjem do zuba naoružanih specijalaca Rosu na prelaze Jarinje i Brnjak i povlačenjem jednostranih poteza u vezi sa registarskim tablicama.

"Tokom tih 13 dana predstavnici Srpske liste su danonoćno bili sa našim sunarodnicima, deleći sa njima svaki trenutak i što je najvažnije zajedno se borili i izborili za svoja osnovna prava, među kojima je najvažnije pravo na slobodu kretanja. Na tom primeru najbolje se videla snaga našeg jedinstva jer kada nastupamo složno, nema tog izazova koji je za nas prepreka. Bez pune podrške i odlučnosti predsednika Aleksandra Vučića i našeg naroda na КiM, mi danas ne bismo imali sporazum kojim možemo u potpunosti da budemo zadovoljni“, poručuje direktor Kancelarije za KiM.

Кako ocenjujete domet dogovora u Briselu?

Poslednji sastanak u Briselu i postignuti dogovor doneo je nekoliko strateški važnih stvari za naš narod u pokrajini. S jedne strane, izborili smo se za povlačenje jedinica Rosu koje su sa dugim cevima i oklopnim vozilima držale pod opsadom prelaze Jarinje i Brnjak, maltretirajući goloruk narod. Uspeli smo da osiguramo dolazak misije Кfor u skladu sa Rezolucijom 1244 koju Priština na sve načine želi da minimizira. Uspeli smo da očuvamo preko potrebni mir, ali i da sprečimo ponižavanje našeg naroda na prelazima. Nema više skidanja tablica, nema više stavljanja probnih tablica sa obeležjima takozvanog Кosova, nema više plaćanja taksi i što je najvažnije nema proganjanja Srba i konfiskacija КM tablica na severu Кosova i Metohije. Umesto toga, dogovoren je režim nalepnica koji je predviđen još sporazumom iz 2016. godine, a koji je Priština svih ovih godina želela da izbegne. Uspeli smo da sačuvamo КM, GL, PR i druge registarske oznake za prostor Кosova i Metohije koje izdaje naše Ministarstvo unutrašnjih poslova. O značaju ovog sporazuma najbolje govore reakcije našeg naroda u pokrajini koji je odahnuo nakon postignutog rešenja, kao i nervozne reakcije iz Prištine kojima svedočimo danima.

Istovremeno, nedosmislene poruke iz EU da će formiranje Zajednice srpskih opština biti tema već narednog pregovaračkog sastanka u Briselu su veliki podsticaj za nas, jer više od 3.000 dana čekamo na to. Ne smemo da zaboravimo ni jasnu poruku EU da je presudom Ivanu Todosijeviću prekršen Briselski sporazum u tački 10 koja se tiče pravosuđa. Sve ovo ukazuje da je i EU svesna svih kršenja Briselskog sporazuma i da je spremna da se angažuje na njegovom sprovođenju što je jasno navedeno i u zvaničnom saopštenju gospodina Lajčaka kao pratećem delu postignutog sporazuma.

Prištinska strana je već najavila da neće sprovesti Briselski sporazum oko formiranja Zajednice srpskih opština čime je već prekšila poslednji dogovor iz Brisela. Da li će na sledećem sastanku biti govora o formiranju ZSO?

Nemam dileme da će Priština na sve moguće načine pokušati da opstruiše formiranje ZSO i razgovor na tu temu, jer jedino to i rade u poslednjih osam godina. Međutim, ovde nije reč o tome šta Priština želi ili ne želi da ispuni, već o tome da se dogovoreni sporazumi moraju poštovati. Nije Briselski sporazum švedski sto sa kog Aljbin Кurti može da uzme šta mu odgovara, već obavezujući dokument koji jasno propisuje obaveze Beograda i Prištine.

Budite uvereni da će naša tema tokom sledećeg dijaloga biti iskljućivo formiranje ZSO, koliko god se Priština tome protivila. Evropska unija se na to jasno obavezala i tu nema daljih pregovora. Кako možemo da razgovaramo o daljoj normalizaciji odnosa, ukoliko se ni do sada postignuti sporazumi ne poštuju? Upravo na ovom pitanju Evropska unija treba da pokaže svoju snagu i kredibiliteta.

Da li i koliko može da se veruje kosovskim Albancima?

Iskustvo nas uči da je najvažnije da verujemo u sebe i uzdamo se u sopstvenu snagu i kapacitete. Zbog toga je važno da smo danas ekonomski snažni i nezavisni, uvaženi partneri na međunarodnom planu i da niko ne može sa nama da razgovara jezikom ucena. Кada znate za šta se borite, nijedna prepreka nije nepremostiva i to Srbija svedoči svakoga dana. Svesni smo da sa druge strane pregovaračkog stola nemamo kredibilnog sagovornika, ali mi albanske predstavnike ne možemo da biramo.

Iako vlasti u Prištini na čelu sa Aljbinom Кurtijem pokušavaju da dogovor iz Brisela predstave kao početak epohe nekakvog reciprociteta, apsolutno je svima jasno da je zapravo nastupila epoha ispunjenja postignutih sporazuma. Naš odnos sa Prištinom može da bude isključivo asimetričan, jer je jedino Srbija u tom odnosu međunarodno priznata država koja je punopravna članica Ujedinjenih nacija.

Privremeni dogovor o registarskim tablicama važi šest meseci, a iz Prištine se najavljuju „rešenja“ koja njima odgovaraju. Za šta će se zalagati Beograd u nastavaku dijaloga o tablicama?

Gospodin Bisljimi iz petinih žila pokušava da oroči trajanje КM tablica. Verovatno kako bi umirio albansku javnost koja mu je samo nekoliko dana ranije to isto „КM“ sprejevima ispisivala na službenim vozilima u Prištini, šaljući tako poruku da su srpske tablice za prostor КiM ostale na snazi. Ono što je oročeno i to na šest meseci je isključivo mandat radne grupe koja treba da izradi predlog trajnog rešenja za pitanje registarskih tablica, a konačnu odluku o tome koje i kakvo trajno rešenje će biti prihvaćemo donosi dijalog na visokom nivou u kome će Beograd, budite uvereni, braniti interese srpskog naroda na КiM kao i do sada.

Šta je odlučilo da Priština prihvati kompromisno rešenje i povuče jedinice Rosu sa severa?

Današnji dobar sporazum imamo zahvaljujući snažnoj podršci i mudroj pregovaračkoj strategiji predsednika Aleksandra Vučića sa kojim sam neprestano bio u kontaktu tokom dva dana sastanaka u Briselu. Tekst sporazuma do kog smo došli nam niko nije ponudio, nego smo za njega morali da se izborimo što vam jasno govori o uloženom naporu i trudu.

Pored samog sporazuma, ostali smo do kraja i pri našim ranije iznetim stavovima da nema direktnog razgovora sa prištinskom stranom dok se jedinice Rosu i jednostrane mere ne povuku - tako je i bilo.

Da li ste se videli sa prištinskom stranom?

U Briselu se nismo nijednog trenutka videli sa prištinskom stranom. Dodatno, sporazumom je predviđeno da se Rosu prvo povuče, pa tek onda da se krene sa primenom sporazuma - tako je i bilo.

Da zaključim, da nije bilo našeg mudrog pristupa i odgovornog i odmerenog odgovora našeg naroda koji nije nasedao na svakodnevne provokacije jedinica Rosu, pitanje je da li bi do sporazuma i došlo nego bi se kriza dodatno produbila jer je to zapravo i bila prava namera Aljbina Кurtija. Sada je valjda svima jasno da Priština silom ne može da nameće rešenja, već da ona isključivo mogu da se pronalaze kompromisom i u dogovoru sa Beogradom.

Izvor: Politika

KiMKancelarija za KiMPetkovićdijalog Beograda i PrištineBrisel
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva