:

:

TV Most

clock

Maj 27, 2019   8:24

0

223

Petković: Sednica o KiM prilika da se čuje istina o tome šta nas čeka

U Skupštini Srbije će danas biti održana posebna sednica o Kosovu i Metohiji. Predsednik Aleksandar Vučić podneće izveštaj o stanju na KiM i o dijalogu koji se vodi već šest godina. Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da je sednica o KiM prilika da se čuje puna istina o tome šta nas čeka.

Petar Petković je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, istakao da je danas veoma važan dan za život parlamenta u Srbiji, jer će se u Skupštini Srbiji govoriti o najvažnijem državnom i nacionalnom pitanju – Kosovu i Metohiji.

"Na plenarnoj sednici pred poslanicima, ali i za celu javnost, predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoriće o Kosovu i Metohiji, govoriće o onome gde smo danas, koji su to sve bili strahovi sa kojima smo suočali u prošlosti, šta je to što smo mogli da učinimo, a nismo učinili i kuda idemo kada je reč o KiM", rekao je Petković.

Takođe, govoriće se, kako kaže Petković, o tome da li ćemo danas da donosimo odluke ili ćemo kao u nekim prethodnim vremenima čekati da vreme prolazi.

"Jednostavno tokom godina i godina i decenija bilo je lakše govoriti ono što narod želi da čuje, a ne ono što je istina i ono što je neophodno da se učini", istakao je Petković.

Sednica o KiM je prilika da se čuje puna istina o tome šta nas čeka, naglašava Petković i dodaje da će se govoriti o KiM i sa političkog, sociološko, ekonomskog, pravnog i društvenog aspekta, zato što je pitanje Kosova i Metohije kompleksno.

"To je prilika da se predstavi izveštaj o radu Vlade Srbije i svemu što smo u prethodnih par godina postigli na KiM, to je izveštaj kojim se ponosimo i koji sadrži veoma značajne cifre koliko smo stambenih jendica podigli, koliko poljoprivrednih gazdinstava pomogli, da smo gradili puteve, bolnice, škole, da smo činili sve i izdvajali ogromna sredstva da srpski narod na KiM opstane, ostane i da ima budućnost", objasnio je Petković.

Dodao je da će se govoriti o 149 projektu Vlade Srbije za koje je izdvojeno 60 miliona evra kako bi se u srpskim sredinima ekonomski podigao srpski narod.

"Ta sednica je neka vrsta vrhunca unutrašnjeg dijaloga koji je pokrenut u Srbiji, gde su gotovo svi društveni i politički činioci govorili o Kosovu i Metohiji, a sada je vreme da se o tome razgovara u našem parlamentu", kaže Petković.

Ukazao je da je reč o veoma kompleksnom pitanju i predsednik će se truditi da obuhvati različite aspekte kada je reč o KiM.

"On je spreman da ostane i govori ako treba i sedam dana u Skupštini Sarbiji, ali bitno je da se pred poslanicima izađe sa ovim važnom pitanjem, da sagledamo sadašnju situaciju, da shvatimo trenutak u kojem se nalazimo, da shvatimo da ideje koje su iznete pred građene Srbije i uopšte u javni prostor za koje se zalagao predsednik kada govorimo o razgranienju jesu ideje koje govore da moramo da prevaziđemo zamrznut konflikt", zaključio je Petković.

Izvor: RTS

PetkovićKiMsednica parlamenta
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva