:

:

TV Most

clock

Novembar 05, 2021   17:45

0

38

Petković: Trebalo bi obratiti pažnju na Kurtijevo ponašanje pre nego što načini ozbiljnu štetu

Ideološki kentaur Aljbin Kurti uspeo je da pomiri svoju marksističko-lenjinističku prošlost sa velikoalbanskim fašističkim programima svojih predaka, i zabrinjavajuće je to što je prostor za intervju dobio u jednom uglednom britanskom političkom mediju, saopštio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković. 

Petković je, reagujući na izjavu Kurtija u kojoj je Srbiju uporedio sa nacističkom Nemačkom, rekao da je "Aljbin Kurti, i to svet mora da shvati, opasan čovek, a njegov čudan unutrašnji svet nije samo fenomen po sebi, već je i ozbiljna bezbednosna pretnja, i umesto što mu se poklanja prostor za fantazmagorije i tirade protiv Srbije, valjalo bi da svi obrate pažnju na Kurtijevo ponašanje pre nego što načini ozbiljnu štetu". 

"Apsurdno je da Srbiju sa Nemačkom između dva rata poredi pripadnik naroda koji je imao sopstvenu SS diviziju „Skenderbeg“, te fašističku miliciju Bali kombetar, i čije je nacionalno pitanje u Drugom svetskom ratu rešavano upravo kroz fašistički koncept „Velike Albanije“, kojem je Kurti i danas slepo privržen", ocenio je Petković. 

On je ukazao da je "Kurtijevo falsifikovanje istorije uvredljivo za sve žrtve fašizma i nacizma stradale od noža albanskih šovinista u Drugom svetskom ratu, a žrtve su bili najviše Srbi", kao i da je "neverovatno da Kurtijev falsifikatorski monolog nije naišao na potpitanja i da nije bio suočen sa činjenicama koje zlonamerno prećutkuje". 

"Kurti i njegovi ideološki sledbenici, kao što bi sada da kažu da su Visoki Dečani albanski, tako i lažu i sakrivaju fašističke osnove svoje ideologije, jer, kao ljudi prošlosti, nisu kadri da se otrgnu iz etnocentričnog, plemenskog poimanja života i sveta", izjavio je Petković.  

Prema njegovim rečima, "Albanci na Kosovu i Metohiji polako shvataju da je Kurti avet prošlosti, što potvrđuju i rezultati nedavno održanih lokalnih izbora, ali to izgleda i dalje ne shvataju oni na Zapadu koji ga promovišu kao demokratu i mirotvorca, iako sve činjenice govore suprotno". 

"Kad smo već u sferi istorijskih paralela, niko u regionu ne liči na nacističke jurišnike iz međuratnog vremena koliko takozvane specijalne jedinice „kosovske“ policije, koje sistematski rade na zastrašivanju i terorisanju golorukog srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini", zaključio je Petković.

Izvor: TV Most, saopštenje

KiMKancelarija za KiMPetkovićKurti
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva