:

:

TV Most

clock

Decembar 22, 2021   14:50

0

263

Petković: U narednoj godini još veća ulaganja na Kosovu i Metohiji

"Pored mnogih izazova u godini koja je iza nas, mogu da se pohvalim da smo imali najbolji investicioni ciklus Vlade Srbije za prostor Kosova i Metohije, na ličnu inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića", izjavio je za TV Most direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Direktor Kancelarije osvrnuo se na realizaciju svih planiranih  investicionih programa u ovoj, ali i najavio za narednu godinu još veća ulaganja.

„Posebno smo ponosni na činjenicu da, nakon 22 godine gradimo zgradu Univerziteta Kosovskoj Mitrovici, rekonstrukcija KBC-a u Kosovskoj Mitrovici takođe. To će biti značajna i velika investicija. Preko 305 radnih mesta za zdravstvene radnike na prostoru Kosova i Metohije. Mnogo smo uložili u izgradnju lokalnih puteva, novih vrtića, u Goraždevcu je počeo novi vrtić da se gradi, a sledeće godine gradimo novi vrtić i u Badovcu,...“, rekao je Petković i dodao da ima još puno važnih i velikih projekata koji se odnose na finansijska davanja u smislu jednokratne pomoći u godini iza nas kao i rebalansom budžeta opredeljena dodatna sredstva za KiM.

Petković je napomenuo da su izdvojena sredstva i za bolnicu u Gračanici, što, između ostalog, pokazuje da se ulaže u prostor Kosova i Metohije na pravi i odgovoran način. Dodao je da velika pomoć pružena i ambulantama širom Kosova i Metohije.

„To se vidi na svakom koraku. Gradimo sedamnaest novih zgrada sa 204 stana u ovoj godini“, naglasio je Petković i istakao da je preko 719 domaćinstava dobilo pomoć u građevinskom materijalu Kancelarije za KiM.

„To podrazumeva da smo ljudima pomogli da rekonstruišu svoje kuće, dobiju dodatni prostor, završimo nove krovove, fasade, uredimo domaćinstva...“, objasnio je Petković i dodao da su ovim projektima bili obuhvaćeni Srbi i južno i severno od Ibra.

Petković je naglasio da je Kancelarija za KiM i za sanaciju posledica ovogodišnjih poplava  izdvojila značajna sredstva tako da je preko 150 porodica dobilo po 1.000 evra dok je za 500 porodica izdvojeno po 50.000 dinara.

Petković je istakao da Vlada Srbije i Kancelarija za KiM kroz rekonstrukciju i opremanje škola i izgradnju vrtića dosta ulažu i u obrazovanje i prosvetu.

„Svaku našu školu smo opremili video nadzorom što je posebno važno jer, često se ranije dešavalo da, veliki broj incidenata bude upravo u školskim dvorištima ili oko škole. Zahvaljujući tim video nadzorima smo uspeli da saznamo ko je bio napadač na naše ljude. Vodimo računa i brinemo o bezbednosti i naših najmlađih“, rekao je Petković.

Govoreći o ulaganjima u poljoprivredi, direktor Kancelarije za KiM je napomenuo da je pomoć isporučena u vidu sadnog i setvenog materijala, poljoprivredne mehanizacije...

„Zahvaljujući činjenici da smo izdvojili ogromna sredstva za pomoć malim i srednjim preduzećima i našim privrednim subjektima u prilici smo da zaposlimo dodatnih 168 ljudi na novim radnim mestima“, ocenio je Petković.

Prema njegovim rečima, u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji je sada drugačije jer „imamo jaku i snažnu državu Srbiju“

„Kada smo prvi u Evropi po rastu BDP-a jasno je da će biti više novca i izdvajanja za prostor Kosova i Metohije. Bilo ga je više u ovoj godini, ali s obzirom da imamo sada rast od 7,7 odsto na nivou cele Srbije, biće ga još više i u narednoj godini za ceo prostor Kosova i Metohije“, zaključio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Izvor: TV Most

KiMKancelarija za KiMPetkovićulaganjua
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva