:

:

TV Most

clock

Septembar 28, 2023   14:52

0

159

Petković: Uputili smo dopis šefu misije Euleksa sa zahtevom u vezi obdukcija

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković uputio je dopis šefu misije Euleksa Đovani Pjetru Barbanu u kome se iznosi zahtev povodom utvrđivanja okolnosti smrti tri lica srpske nacionalnosti, koji su život izgubili u tragičnim događajima od 24. septembra u mestu Banjska na severu Kosova i Metohije.

"Imajući u vidu da smo obavešteni da će se obdukcija tela sprovesti u narednim danima, a da do zaključenja ovog dopisa ona nije izvršena, zahtevamo da omogućite da obdukciji koja će se obaviti u Prištini prisustvuje i nezavisni tim međunarodnih eksperata sudske medicine, u okviru kojeg bi bio i najmanje jedan ekspert kojeg delegira srpska strana", navodi se u dopisu.

Ispunjenje ovog zahteva, ističe se u tekstu, je od vitalne važnosti da se kredibilno i transparentno utvrde okolnosti stradanja lica srpske nacionalnosti, za koje postoje osnovane sumnje da su brutalno likvidiran nakon što su se predala.

"Ova činjenica posebno relevantna u slučaju ubijenog Igora Milenkovića.U slučaju da ne omogućite izvršenje ovog zahteva, tražimo da obezbedite uslove da nezavisni tim međunarodnih eksperata sudske medicine, u okviru kojeg bi bio i najmanje jedan ekspert kojeg delegira srpska strana sprovede posebnu obdukciju", piše u dopisu. 

S toga, dodaje se, a imajući u vidu delokrug nadležnosti Misije kao i osetljivost okolnosti pod kojima je smrt nastupila, kao i navedene indicije da je određenim licima nakon lišavanja slobode oduzet život iz neposredne blizine, ali i da je korišćeno i snajpersko naoružanje, tražimo da hitno postupite po našem zahtevu i obezbedite transparentnost istraživanja okolnosti pod kojima je smrt nastupila.

Foto: T a n j u g

Izvor: T a n j u g, TV Most; Foto: TV Most

KiMPetkovićdopisEuleksBanjskaubijeni Srbi
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva