:

:

TV Most

clock

Maj 02, 2023   20:40

0

132

Petković: Zaštitili smo interese države Srbije kada je reč o Deklaraciji o nestalima

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je večeras u Briselu da su se Priština i Beograd usaglasili o terminu "nestali pod prinudom" koja se tiče Deklaracije o nestalim licima, nakon dve godine opstrukcije sa prištinske strane.

On je rekao da je pored teksta deklaracije priložena i potpisana izjava predsednika Srbije Aleksadnra Vučića gde su  razjašnjene važne stvari u vezi sa terminom "enforced disappearance" u deklaraciji.

"Izjava potvrđuje da smo zaštitili interese Srbije. Više od dve godine Srbija insistira na usvajanju ove deklaracije, Priština vrši opstrukciju zbog termina 'enforced disappearance' koji je termin koji je definisan po tački dva Međunarodnom konkvencijom o prisilnom nestanku. Priština je insistirala na  terminu da bi mogla da traži odgovornost Beograda kada se radi o prisilinom nestanku, mi nismo pristali, već smo se usaglasali pod terminom 'nestali pod prinudom", rekao je Petković novinarima u Briselu.

Dodao je da to nije pravni konstrukt, već ukazuje na okolnosti pod kojima je osoba nestala.

Rekao je da se 1.621 osoba, od kojih su 568 Srbi, vodi kao nestalo posle konflikta na KiM.

20:51 - Vučić: Termin "prinudno nestali" naglašava okolnosti pod kojima je neko nestao

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u priloženoj potpisanoj izjavi uz Deklaraciju o nestalim licima koja je večeras usvojena u Briselu naveo da termin "prinudno nestali", koji se inače koristi u deklaraciji, nije striktno pravni termin, već da naglašava okolnosti pod kojima je neko lice nestalo, bez obzira na različite pravne kvalifikacije prema međunarodnim i nacionalnim zakonima.

"Ovo pojašnjenje je dato kako bi se izbegli bilo kakvi nesporazumi ili tumačenje termina 'prinudnog nestanaka' kao 'prisilnog nestanaka' koji ima jasno pravno značenje definisano Međunarodnom konvencijom za zaštitu svih lica od prisilnog nestanka (2006)", navodi se u izjavi koju je potpisao Vučić.

Dodao je da osoba može "prinudno nestati" kao posledica dela koje je počinio pojedinac, vojska, paravojna, politička ili druga grupa ili organizacija povezana sa sukobom.

Izvor: T a n j u g; Foto: Pink;Video: T a n j u g

KiMPetkovićdijalog Beograda i PrištineDeklaracija o nestalim osobama

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva