:

:

TV Most

Foto: screenshot

clock

Januar 05, 2020   17:04

0

143

Petrič: Dijalog Beograda i Prištine mogao bi da bude zamrznut i u 2020. godini

Nekadašnji izaslanik EU za Kosovo, Volfgang Petrič izjavio je da će dogovor Beograda i Prištine u 2020. godini zavisiti od više faktora, kao što su sastav nove vlade u Prištini, ishod izbora u Srbiji kao i od toga da li će EU imati dovoljno kapaciteta da se usmeri na pronalaženje rešenja.

"Zbog teškoća sa kojim se Priština suočava u formiranju nove vlade plašim se da bi dijalog mogao ostati zamrznut i tokom većeg dela 2020. i da neće biti previše vremena da se postigne dogovor", naveo je Petrič i dodao da pretpostavja da će EU uskoro imenovati specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine.

"Nadam se najboljem jer verujem da je značajan deo javnosti na obe strane spreman da probleme iz prošlosti ostavi iza sebe i umesto toga se fokusira na predstojeće zadatke, izgradnju mirnog i prosperitetnog regiona za sebe i buduće generacije", rekao je Petrič u initervjuu listu Alo.

Govoreći o tome šta se može očekivati od Aljbina Kurtija ukoliko postane premijer, on je rekao da je izbor Kurtija dokaz da je ljudima na Kosovu dosta starih elita i njihove korupcije i nepotizma.

"Nadam se da će nova vlada u Prištini biti u stanju da razbije politički sistem kojim su do sada dominirale figure još iz vremena rata, mnoge od njih sa diskutabilnom prošlošću i poslovnim vezama. Kurti je svoju kampanju bazirao ne samo na spoljnoj politici i odnosima sa Beogradom nego i na borbi protiv korupcije i nepotizma, siromaštva, nezaposlenosti i organizovanog kriminala. Nadam se da će uspeti u tome, ali on takođe mora da shvati da je iznalaženje dogovora sa Beogradom važno i zbog toga mora da bude otvoren za pošten kompromis", rekao je Petrič.

Petrič je kazao da ova godina može biti veoma dinamična za Balkan, zbog višestrukih izbora i formiranja novih vlada u Severnoj Makedoniji, Srbiji i na Kosovu.

Pored toga, incijativa "mini-Šengen" i politika EU prema regionu, imaju potencijal da ubrizgaju novu političku i ekonomsku dinamiku na Zapdanom Balkanu, naveo je Petrič.

Izvor: Kosovo online/Alo

KiMPetričdijalog Beograda i Prištine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva