:

:

TV Most

clock

Septembar 09, 2022   15:06

0

202

Petrič: Dolazak izaslanika znak da je Srbija ključna zemlja na Zapadnom Balkanu

Bivši izaslanik EU za KiM Volfgang Petrič smatra da je dolazak izaslanika Nemačke i Francuske u Prištinu i Beograd signal da je "Srbija važna i ključna država na Zapadnom Balkanu bez koje se ne može doći do bilo kakvih rešenja".

"Po mom mišljenju pristup ne sme biti dogmatski, kao u prošlosti, već ciljan na normalizaciju odnosa za bolji zivot građana", kaže Petrič, povodom postavljanja specijalnih izaslanika francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Bivši izaslanik EU za Kosovo i bivši glavni pregovarač EU u Rambujeu smatra da je postavljanje specijalnih izaslanika za dijalog jako pozitivan signal, koji pokazuje da se na celu situaciju gleda ozbiljno i sa dozom zaplašenosti od jednog daljeg konflikta u srcu Evrope.

Petrič za Kosovo onlajn ocenjuje da osnovni problemi ostaju nerešeni, podsetivši da, "iako je došlo do kompromisa oko dokumenata, pitanje registarskih tablica ostaje otvoreno".

On je rekao da je Zajednica srpskih zajednica (ZSO) "jedna od najvažnijih stvari koje treba rešiti kako bi se došlo do trajnog rešenja".

"To ima nekoliko razloga, praktičnih i simboličnih. S praktične strane, vrlo je razumno i razumljivo da u istorijskom kontekstu situacije, Srbi na Kosovu žele da imaju autonomiju i samoupravu. Takođe je razumljivo što srpska strana u dijalogu insistira na primeni ovog dugogodišnjeg međunarodnog sporazuma pre daljnjih ustupaka drugoj strani. Osim toga, činjenica da se ovo tako dugo nije rešilo podigla je stvar na simboličku važnost, na koju Srbija može ukazati pokazujući da Priština nije spremna na kompromis", rekao je Petrič.

Na strani Prištine postoji, kako je rekao, razumljiva zabrinutost da bi puno sprovođenje ZSO-a moglo dovesti do administrativnog zastoja i disfunkcionalnosti - Bosna i Hercegovina se često navodi kao primer.

"Lično verujem da je određeni stepen autonomije neophodan i važan i pokazalo se da funkcionise...uveren sam da Briselski sporazum treba implementirati kako bismo se približili trajnom rešenju, ali kada će strane do toga doći, teško je predvideti", smatra Petrič.

Na pitanje da li je moguće doći do finalnog dogovora s obzirom na stav Prištine da u obzir dolazi samo međusobno priznanje, Petrič odgovara da je "priroda kompromisa da nijedna strana neće biti u mogućnosti sprovesti svoje maksimalne zahteve".

Govoreći o daljoj ulozi SAD u dijalogu o KiM, Petrič je izrazio uverenje da će "SAD ostaviti EU na mestu vozača u tom procesu".

"Regija je prvenstveno evropski ''problem'' i svako rešenje treba se naći uz posredovanje EU. U isto vreme, SAD je snažno podržavao i podržava proces iza kulisa. Druga je stvar šta bi se moglo dogoditi dugoročno, primera radi pod novom američkom administracijom nakon predsedničkih izbora 2024., no to bi bila čista spekulacija", rekao je Petrič

Izvor: T a n j u g

KiMPetričdijalog Beograda i PrištineZapadni BalkanSADEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva