:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Mart 23, 2020   8:49

0

186

Petrič: Kosovsko pitanje je zbog pandemije stavljeno na čekanje

Sve je stalo zbog pandemije Kovida-19. Bivši ministar spoljnih poslova Austrije Volfgang Petrič za Kosovo Onlajn opisao je trenutnu situaciju u njegovoj zemlji, koja je takođe pogođena opasnim virusom, i dao procenu nastavka dijaloga između Beograda i Prištine u ovim okolnostima.

„Vlada je preduzela veoma drastične mere i svi koji nisu neophodni u infrastrukturi su izolovani, pogotovo stariji ljudi. Na njih se apeluje da ostanu kod kuće i da ne izlaze napolje. Broj zaraženih koronavirusom raste rapidno, pa ćemo videti za nedelju ili dve kakva je situacija zaista i može li kriva da bude manje izražena“.

Kakva je situacija kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, koliko na to sada međunarodna zajednica obraća pažnju?

Kosovo je stavljeno na klupu. SAD su bazično zatvorile granice za sve iz EU, stoga je komunikacija redukovana na elektronske medije i telefone. Definitivno je sada to nisko na listi prioriteta.

Koliko Brisel sada može da se bavi Kosovom?

Gospodin Borel je Lajčaka predložio za specijalnog izaslanika, a koliko čujem iz Brisela, taj izbor je trebalo da potraje jedan ili dva meseca, a sada će biti još duže zbog novonastale situacije.

Kako komentarišete izostanak pomoći za Balkan od strane EU kada je reč o pandemiji?

Mislim da to nije dobro, Brisel mora da odluči da zemlje kandidate Zapadnog Balkana tretira ravnopravno i to će biti znak solidarnosti sa zemljama koje nisu članice EU.

Da li je srpska zajednica na Kosovu dvostruko pogođena zbog ove pandemije i zbog nekih odluka vlade u Prištini?

Nije dobra ideja da se pandemija koristi da se ljudima još dodatno otežava život. Duboko verujem da u ovakvim vremenima moramo da konflikt ostavimo po strani i da se fokusiramo na dobrobit svih u celom regionu. Nadam se da će vlada u Prištini to uzeti u razmatranje.

Da li ćemo videti promene u Evropi nakon pandemije?

Verujem da ćemo definitivno videti promene na globalnom nivou, videćemo promene na nivou EU i videćemo promene na regionalnom nivou. Promene koje moraju da se dogode biće teške, ali neophodne i takođe će demonstratirati koliko su neophodni dobrosusedski odnosi i odnosi sa EU. Neka pitanja mogu da se reše samo na evropskom nivou, saradnja je veoma bitna.

Izvor: Kosovo Onlajn

Volfgang PetričAustrijadijalog BG-PRKiMkoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva