:

:

TV Most

clock

Jun 27, 2020   15:38

0

117

Petrič: Prilika za EU da vrati vodeću ulogu u dijalogu

Otkazivanjem sastanka u Vašingtonu predstavnika Beograda i Prištine nakon podizanja optužnice protiv Hašima Tačija, američka "Rambo" diplomatija je zapala u ćorsokak, izjavio je Volfgang Petrič, nekadašnji visoki međunarodni predstavnik u BiH i izaslanik EU za KiM.

Petrič je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa istakao smatra da bi na KiM trebalo održati nove izbore, a do tada zvaničnoj Prištini nedostaje snažan predstavnik u procesu dijaloga.

Za razliku od američke inicijative, Petrič veruje da Evropska unija ima neočekivanu priliku da se vrati kao lider u dijalogu.

Prema njegovim rečima, skeptičan je prema dijalogu koji su vodili SAD, rekavši da to neće uspeti bez Evropljana i dodao da način na koji je radila ova američka diplomatija ne bi pomerila stvari unapred.

"U vreme kada u regionu nema vojnih sukoba, morate da iskoristite vreme i preduzmete stvari sa obe strane. Jedina pozitivna strana ovog pristupa je da su predsednici obe zemlje, Prištine i Beograda, pokazali spremnost da to pitanje reše mirnim putem, političkim i diplomatskim sredstvima", istakao je Petrič.

Kako je naveo, ovakav način pronalaženja kompromisa za pregovaračkim stolom je nešto nesvakidašnje za region, a na neki način je to iskorak koji je Evropska unija već učinila u prošlosti u procesu dijaloga.

Govoreći o optužnici za ratne zločine protiv Hašima Tačija i bivšeg predsednika parlamenta Kadrija Veseljija, istakao je da je iznenađen zbog trenutka u kome je objavljena optužnica.

Naglasio je da postoji mogućnost da će doći do unutrašnjih sukoba u SAD između tužioca kojeg je imenovala administracija, i zabrinut je zbog toga što bi specijalni izaslanik Ričard Grenel mogao postići dogovor sa Specijalnim sudom.

"S druge strane, postoje pretpostavke u koje sumnjam da bi ovo mogla biti evropska inicijativa za sprečavanje dijaloga Vašingtona. Dakle, iskreno ne znam, pretpostavljam, jer je to sada objavljeno. Ovo je sada promena u kosovskoj politici. Sada je jasno da Evropljani imaju neočekivanu priliku da se vrate kao lideri u dijalogu. Upozorio bih Brisel da ne treba da ostane bez Amerikanaca", ocenio je Petrič.

Prema njegovim rečima, možda je danas izuzetno teško sarađivati s Grenelom i američkim predsednikom Donaldom Trampom, ali dugoročno, posebno nakon novembra, Evropljani moraju ponovo uključiti Amerikance u proces.

Izjavio je da će bez prisustva predsednika Kosova Hašima Tačija položaj Kosova mnogo oslabiti.

Prema njegovim rečima, postojalo je svojevrsno poverenje između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Tačija, i sada Beograd mora da preispita ko će biti glavni pregovarač na njegovoj strani.

"Zna se da Vučić ima najviše moći i uticaja, a što se tiče Prištine, ne znam. Pre izbora na Kosovu, bojim se da neće biti pouzdanog partnera. Imajući u vidu prošlost i protokole, naravno, predsednik se mora suočiti sa predsednikom, a ne premijerom, ali kada je u pitanju pronalaženje pragmatičnog rešenja, Lajčak mora da razgovara sa obema stranama o onome što se dešava u Beogradu, posebno u Beogradu ali i u Prištini", poručio je Petrič.

Izvor: Kosovo online/RSE

KiMPetričdijalog Beograda i PrištineEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva