:

:

TV Most

Foto: screenshot

clock

Oktobar 16, 2019   10:49

0

182

Petrič: Srpski ministri na osnovu izborne volje Srba

Ministri iz redova srpske zajednice u kosovskoj vladi treba da budu oni koji odgovaraju iskazanoj volji srpskog stanovništva na izborima, izjavio je bivši izaslanik Evropske unije za Kosovo i Metohiju, Volfgang Petrič.

"Smatram da je bitno da se Priština pridržava uspostavljenih demokratskih pravila, prema kojima se mora uzeti u obzir kada jedna partija u demokratiji pobedi na izborima ili kada osvoji određen broj glasova I poslaničke mandate", rekao je Petrič za Танјуг.

Prema njegovim rečima, bilo bi bolje ako bi nove vlasti u Prištini sarađivale sa srpskim snagama koje su osvojile glasove srpske zajednice.

"Smatram da treba pronaći rešenje prema kojem bi ministri iz redova srpske zajednice bili oni koji odgovaraju iskazanoj volji srpskog stanovništva na prošlim izborima", kaže Petrič.

Kada je reč o Aljbinu Kurtiju, pobedniku izbora, on podseća da se pokazalo u prošlosti da su upravo oni koji su važili za tzv. hardlajnere i nacionaliste bili ti koji su doprinosili kompromisu po važnim pitanjima i uspevali da ga "proguraju" kod svojih birača.

Petrič izražava nadu da će u parlamentu u Prištini ubuduće biti moguća disciplinovana i kultivisana saradnja, u kojoj vidi mogućnost za pružanje doprinosa u dijalogu sa Beogradom. Podsetio je da je u obostranom interesu da se sada konačno ponovo napreduje u dijalogu.

Izvor: Танјуг

KiMPetričSrpska listaizbori
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva