:

:

TV Most

clock

Novembar 07, 2019   10:32

0

213

Petriček: Češka ne preispituje odluku o priznanju Kosova

Češka vlada nije promenila svoj stav o pitanju nezavisnosti Kosova - kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) ministar spoljnih poslova Češke Tomaš Petriček, osvrćući se na skorašnje izjave predsednika Češke Miloša Zemana koji je najavio da će od te države tražiti da povuče priznanje Kosova.

"Mi smo priznali Kosovo kao nezavisnu državu 2008. godine i trudimo se da razvijemo korektne i pozitivne odnose sa Kosovom. Podržavamo sve države regiona da postanu članice Evropske unije, zato što je to interes za evropsku sigurnosti i stabilnost, ali je to takođe i način kako da se reše mnogi lokalni problemi, mnoge regionalne tenzije", ističe Petriček.

On dodaje da Vlada Češke podržava dijalog između Beograda i Prištine, kako bi se prevazišla prošlost i našao način kako da "žive zajedno u ujedinjenoj Evropi".

"Podržavamo težnje Kosova da postane članica mnogih međunarodnih organizacija. Diskutovali smo sa ministrom unutrašnjih poslova i predstavili smo argumente koji idu u prilog članstvu. Verujemo da Interpol ima značajnu ulogu, posebno kada je reč o borbi protiv organizovanog kriminala. Kosovo je na kraju povuklo zahtev za članstvom, ali bismo voleli da sarađujemo sa kosovskim vlastima da poboljšamo situaciju, kada je reč o kriminalu i borbi protiv organizovanih kriminalnih mreža jer je to takođe i naš interes zbog bezbednosti u našem regionu", naglasio je ministar spoljnih poslova Češke.

Petriček veruje da će se videti napredak u dijalogu u narednim mesecima. 

"Što se tiče Evropske unije, mi sada čekamo imenovanje novih predstavnika, novog sastava Evropske komisije i visokog predstavnika. Borel, koji je uspešno prošao saslušanje u Evropskom parlamentu, već je izjavio da je dijalog između Srbije i Kosova na listi njegovih prioriteta i mogu samo da kažem da Češka Republika podržava ulogu Evropske unije kao posrednika, medijatora u ovom procesu.

U diskusiji sa našim partnerima sa obe strane rekli smo da od njih očekujemo da izbegnu bilo kakve korake koji bi mogli da ugroze dijalog, kao što su restriktivne mere koje su preduzele vlasti Kosova ili nedostatak volje za komuniciranjem sa druge strane", kaže Petriček.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Tomaš PetričekČeška RepublikaKosovo i MetohijaBorelpriznanje Kosova
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva