:

:

TV Most

clock

Maj 04, 2021   12:36

0

134

Petronijević: Ako se budu branili sa slobode Tači i Veselji će onemogućiti suđenje i dokazni postupak

Stručnjaci su već upozoravali da bi posebna pažnja morala da bude posvećena zaštiti svedoka i dokaza u postupcima koji se vode pred Specijalnim sudom u Hagu za zločine OVK, rekao je za Kosovo Onlajn advokat Goran Petronijević, ukazujući da pritvor mora da bude obavezan za Hašima Tačija i ostale, zbog toga što je očigledno da sud ima velike probleme iako su oni u pritvoru.

Novosti su danas izvestile da je specijalni tužilac za ratne zločine počinjene na KiM Džek Smit, na nedavnom sastanku sa članovima Komiteta Evropske unije za politička i bezbednosna pitanja, koji se odigrao mimo očiju javnosti, izneo da se njegova Kancelarija suočava sa izazovima bez presedana, jer se ometa rad Specijalnog suda, uključujući uništavanje dokaza i nestanak svedoka.

Petronijević kaže da, ukoliko je to tačno, optuženi bi trebalo ne samo da ostanu u pritvoru već i da vrlo restriktivno budu kontrolisani, jer je očigledno da oni iz zatvora rukovode ometanjem rada suda.

"Zamislimo da su oni na slobodi i da se brane sa slobode. Onda bi u tom slučaju sve ovo sa čim se tužilaštvo suočava, u pravcu ometanja istrage, suđenja, pravde, prikupljanja dokaza, pritiska na svedoke, uništenja materijalnih dokaza, bilo multiplicirano. Verovatno bi bilo onemogućeno suđenje i dokazivanje. Tako da je pritvor jedan od osnovnih elemenata. I pritvor ima baš ovu svhu u krivičnom postupku, a to je nesmetano vođenje istrage, nesmetano vođenje postupka, sprečavanje uticaja na svedoke, sprečavanje ometanja istrage i dokazivanja. A njihova aktivnost je uglavnom usmerena na to. I ne samo njihova, nego i aktivnost njihovih saboraca i aktivista na terenu“, rekao je Petronijević.

On je podsetio da je na to ukazivano i pre počatka rada suda, prilikom njegovog formiranja, imajući u vidu ranije iskustvo sa suđenjima pripadnicima OVK, gde je postojala ’solidarnost’, a oni su bili spremni i sposobni da "ispoljavaju ozbiljne agresivne aktivnosti prema svedocima i uništavanju materijalnih dokaza koji terete njihove saborce“.

"Čitava njihova aktivnost, od terorističke u vreme sukoba, pretvorila se u terorizam protiv pravde. To se isto dešavalo u vreme kada je suđeno Ramušu Haradinaju i očigledno je da je taj isti model prenet i ovde“, rekao je Petronijević.

Izvor: Kosovo online

KiMGoran PetronijevićSpecijalni sud za OVKoptuženisvedocidokazi
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva