:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Mart 04, 2019   13:58

0

267

Petrović: Srbiji potreban rast od 5,0 odsto

Srbiji je neophodan rast od 5,0 odsto godišnje da bi sustigla razvijene evropske zemlje, a da bi u tome uspela potrebno je da smanji korupciju, unapredi vladavinu prava, poveća javne i privatne domaće investicije i poboljša sistem obrazovanja, poručio je danas predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

Na panelu "Nedostatak kapitala i fiskalni prostor za rast" na Kopaonik biznis forumu, Petrović je rekao da mu se čini da su premijerka Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali odustali od ocene da je Srbija rekorder po rastu i da su prihvatili analizu Fiskalnog saveta da naša zemlja zaostaje po stopi rasta, što je, kaže, dobro.

"Srpska ekonomija trenutno raste po stopi između 3,0 i 3,5, a trebalo bi da raste po stopi od oko 5,0 odsto godišnje, što znači da taj jaz između aktuelnog i potrebnog privrednog rasta iznosi 1,5 do 2,0 procenta", rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, nerazvijene zemlje treba da rastu brže od razvijenih jer mogu da usvajaju njihove tekovine, znanje i tehnologije.

"Lakše je učiti od drugih nove tehnologije i znanje, nego što razvijenije zemlje mogu da razviju inovacije", poručio je Petrović, dodajući da je zato prirodno da jedna Nemačka ili Holandija imaju rast od 1,5 odsto, a zemlje istočne Evrope oko 4,5 posto.

Kao ključne razloge koji koče ubrzanje privrednog rasta naše zemlje naveo je visok nivo korupcije i nedovoljnu vladavinu prava.

"Kad bi poboljšala nivo poštovanja vladavine prava i smanjila korupciju na prosek zemalja centralne i istočne Evrope, privredni rast Srbije bi bio poboljšan za jedan procentni poen", rekao je predsednik FS.

Dodao je takođe da kada bismo korupciju sveli na nivo Rumunije, Bugarske, Hrvatske, mada su i te zemlje u donjem delu liste po indeksu korupcije, to bi poboljšalo rast Srbije za 0,5 procentnih poena.

"Moja glavna preporuka vladi jeste da se, ako želi da poboljša rast bruto domaćeg proizvoda, usredsredi na te društvene fundamente koji predstavljaju osnov za dugoročan i održiv rast", istakao je Petrović.

Kao važne činioce za unapređenje rasta naveo je potrebu povećanja javnih investicija u infrastrukturu i povećanje investicija domaćeg privatnog sektora, kao i poboljšanje obrazovanja.

Petrović je, u tom kontekstu, pozdravio opredeljenje premijerke Brnabić da će vlada insistirati na reformi obrazovanja, kao i izjavu ministra Siniše Malog o povećanju javnih investicija u putnu infrastrukturu i u zaštitu životne sredine.

Predsednik Fiskalnog saveta je na kraju konstatovao da bi i javna komunalna preduzeća, republička i lokalna, trebalo da podižu nivo ulaganja, navodeći da bi EPS, kada bi bio reformisan, mogao da poveća investicije za 200 miliona evra, ili 0,5 odsto BDP-a.

"Umesto toga, EPS već godinama investira ispod nivoa amortizacije, i zato je moja preporuka da se vlada više angažuje na reformi tog preduzeća, jer bi to povećalo rast", zaključio je Petrović.

Izvor: Танјуг

Pavle Petrovićfiskalni savetekonomski rastKopaonik biznis forum
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva