:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Februar 25, 2021   12:31

0

24

Pilot projekat u 22 škole: Kako do diplome radnim iskustvom

U 22 srednje stručne škole od ovog proleća istraživaće se kako prethodno radno iskustvo može da se pretvori u diplomu, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).


 

Navode da bi to trebalo da bude šansa za ljude koji nisu stekli zvanične diplome da nađu svoje mesto na tržištu rada.

Ministarstvo je izabralo devet obrazovnih profila za ovaj projekat - zidar, armirač, tesar, rukovalac građevinskom mehanizacijom, pekar, mesar, kuvar, stolar i modni krojač, navode u PKS.

Kroz ovaj pilot-program, Ministarstvo prosvete utvrđuje i razvija postupak priznavanja prethodnog učenja, kako bi se omogućilo građanima koji su određena znanja i veštine stekli van formalnog sistema obrazovanja, kroz obuke, životno i radno iskustvo, da steknu kvalifikaciju koja je jednaka onoj stečenoj kroz formalno obrazovanje i priznata na tržištu rada, navode iz PKS.

Rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike PKS Mirjana Kovačević kaže da je reč je o kvalifikacijama za koje je utvrđeno da ih je kroz neformalne obuke ili radno iskustvo stekao najveći broj nezaposlenih.

Dodaje da ovi građani mogu da budu kandidati za postupak priznavanja prethodnog učenja.

Ona napominje da potrebe tržišta rada diktiraju potrebe za prekvalifikacijom, a obavljaju ih srednje stručne škole i organizacje obrazovanja odraslih koje su stekle status javno priznatih organizatora aktivnosti (JPOA).

"Važno je istaći da programi JPOA ne moraju nužno rezultirati novom kvalifikacijom, već mogu polazniku omogućiti delimično ostvarivanje standarda stručnih kompetencija, ali da to može biti dovoljno da polaznik bude osposobljen da obavlja radne zadatke i realizuje poslove kod željenog poslodavca", objašnjava Kovačević, preneto je u saopštenju.

Kovačević je ukazala da Ministarstvo prosvete radi na razvoju postupka priznavanja prethodnog učenja pojedinca kako bi kompetencije stečene kroz rad bile prepoznate i zvanično priznate u okviru Zakona o Nacionalnom okviru kvalifikacija Srbije (NOKS).

Prema tom Zakonu kroz priznavanje prethodnog učenja mogu se steći kvalifikacije na drugom, trećem i petom nivou obrazovanja.

U Srbiji postoje 72 institucije sa ukupno 262 programa obuka namenjenih odraslima, 17 srednjih stručnih škola, devet ustanova za obrazovanje odraslih poput radničkih, narodnih i otvorenih univerziteta i 46 drugih organizacija.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?