:

:

TV Most

clock

Oktobar 22, 2022   8:18

0

202

Pismo Švedske Turskoj o preduzetim merama za članstvo u NATO

Švedska je preduzela konkretne mere da odgovori na zabrinutost Turske u vezi sa njenim nastojanjem za članstvo u NATO, uključujući jačanje antiterorističkih napora protiv kurdskih ekstremista, istakla je Ankara u pismu od 6. oktobra.

U pismu u koje je Rojters imao uvid, navodi se 14 koraka koje je Švedska preduzela kako bi pokazala da je potpuno posvećena sprovođenju memoranduma koji je potpisala sa Turskom i Finskom u junu, što je rezultiralo time da je Turska ukinula veto na njihove zahteve da postanu članice tog saveza.

Švedska bezbednosna i antiteroristička policija, Sapo, intenzivirala je svoj rad protiv Radničke partije Kurdistana (PKK) i u septembru su se njeni predstavnici sastali u Turskoj sa pripadnicima turske obaveštajne agencije MIT, navodi se u pismu.

Švedski zvaničnici uputili su pismo kancelariji predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i Ministarstvu spoljnih poslova tokom vikenda, rekao je izvor upoznat sa situacijom, koji je tražio da ne bude imenovan.

Pismo je poslato s namerom da uveri Tursku u napore koje preduzima Švedska i podstakne konačno odobravanje njene kandidature za članstvo u NATO, dodao je izvor.

Turski mediji su preneli izjavu Erdogana koji je rekao da novoimenovani premijer Švedske Ulf Kristerson podržava borbu protiv terorizma i da će se sastati kako bi razgovarali o kandidaturi za NATO i ekstradicijama.

Dan ranije Kristerson je nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom kazao je da će njegova vlada udvostručiti napore da sprovede trilateralni memorandum sa Finskom i Turskom.

Izvor: T a n j u g; Foto: Demostat, montaža

ŠvedskaTurskaNATO
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva