:

:

TV Most

clock

Septembar 25, 2020   19:17

0

105

Pisonero: Investiramo dalje u Zapadni Balkan, očekujemo saradnju sa SAD

Mnogi projekti iz sporazuma potpisanog početkom meseca u Vašingtonu, a koji se odnose na američke investicije u Srbiji i na Kosovu, su već "u toku" i to pod evropskim Zapadnobalkanskim investicionim okvirom, ocenjuju u Evropskoj komisiji.

”Neki od projekata navednih u Vašingtonu su novi i trebalo bi ih detaljno proceniti u smislu izvodljivosti i kompatibilnosti. Spremni smo za saradnju sa našim američkim partnerima i radujemo se daljim detaljima o njihovom finansijskom doprinosu”, kaže portparolka Komisije Ana Pisonero.

U saopštenju prosleđenom Tanjugu, Pisonero navodi da Srbija kroz evropski Zapadnobalkanski investcioni okvir trenutno ima koristi od 41 projekta u vednosti od preko 216 miliona evra bespovratnih sredstava sa potencjalom privlačenja investicija od 5, 5 milijardi evra.

Kada je Kosovo u pitanju ono ima koristi od 28 projekata u vrednosti od preko 149 miliona evra bespovratnih sredstava koja mogu privući 1,4 evra milijarde investicija.

”EU je pružila tehničku pomoć za ceo "Autoput mira" i već je odobrila investicije za prve deonice autoputa u Srbiji. Do danas su EU i evropske finansijske institucije već opredelile oko 235 miliona evra za ovaj projekat”, objašanjav Pisonero.

U Evropskoj komisiji dodaju da je u slučaju železnica, EU je odobrila 1,4 miliona evra bespovratnih sredstava za studiju izvodljivosti za različite deonica kao i oko 1 milion evra za studiju izvodljivosti koja se odnosi na gasne veze izmeđe Kosova i Albanije i Severne Makedonije i Kosova.

U Briselu ponavljaju da je EU najveći donator, trgovinski partner i investitor na zapadnom Balkanu što je, kako naglašavaju, u skladu sa značajem koji se daje evropskoj perspektivi regiona.

Navodi se da je od 2014. godine EU izdvojila više od 7 milijardi evra bespovratnih sredstava trenutnog Pretpristupnog instrumenta (IPA II) za region, uključujući 1,7 milijardi za transportne i energetske projekte.

”Trenutno radimo na Ekonomskom i investicionom planu za Zapadni Balkan, koji će biti objavljen ove jeseni. Cilj mu je približiti region EU i stvoriti preko potrebna radna mesta. Povezivanje, posebno u transportu i energetici, zelena tranzicija, posebno dekarbonizacija proizvodnje energije, i digitalna transformacija, koja uključuje širokopojasni pristup Internetu, biće okosnica tog plana”, zaključuju u Evropskoj komisji.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva