:

:

TV Most

clock

Maj 04, 2021   14:00

0

160

Pisonero: Vakcine su nastavak podrške EU Zapadnom Balkanu

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero izjavila je danas da vakcine koje su juče stigle u Srbiju, a potom i u druge zemlje Zapadnog Balkana, znak nastavaka podrške EU partnerima u regonu u borbi portiv pandemije korona virusa.

”Glavna poruka je da je EU stalo do Zapadnog Balkna. Budućnost regiona leží u EU i zato radimo najbolje što možemo da ih podržimo i u ovij borbi portiv pandemije”, rekla je Ana Pisonero.

U Evropskoj komisiji kažu da su na Zapadni Balkna isporučene prve doze vakcine koje je EU obezbedila kroz svoj program zajedničke nabavke za zemlje članice.

”U pitanju je 651.000 doza čiju je isporuku omogućila Austrija. Raspodela vakcina se vrši prema epidemiološkim potrebama, a prvenstveno su namenjene za vakcinaciju zdravstvenih radnika i drugih ugroženih grupa”, rekal je Pisonerova.

Ona je dodala i da evropski komesar za proširenje Oliver Varheji toikom svog boravaka u zemljma regiona razgovara sa tamošnjim vlastima i o nacionalnim odgovorima na pandemiju i podršci EU.

U Briselu napominju da je EU obezbedila paket od 3,3 milijade evra za hitne potrebe regiona u borbi protiv kovid-19, uključujući i saniranje dugoročnih posledica pandemije na zaposlenost i socijanu zaštiitu građana Zapadnog Balkana.

Samo za nabavku vakcina iz programa EU, Komisija je za Zapadni Balkan izdvojila 70 miliona evra.

Izvor: Танјуг

PisoneroEUZapadni Balkanvakcine
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva