:

:

TV Most

clock

Avgust 08, 2022   18:39

0

22

Pitajte ambasadora, nova incijativa Kristofera Hila

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil odgovaraće na pitanja koja mu gradajni budu u nardnih nekoliko dana postaviljali na društvenim mrežama Fejsbuk i Tviter, izjavio je ataše za štampu američke ambasade Metju Andervud, a među prvim pitanjima koja su stigla je i molba ambasadoru da pomogne da Novak Ðoković zaigra na US Openu.

Andervud je rekao za Tanjug da ambasador uvek traži načine da direktno komunicira sa građanima Srbije i da se u američkoj ambasadi nadaju da će ta inicjiativa biti popularna.

"Ukoliko bude uspešna, svakako ćemo razmotriti da je nastavimo u budućnosti. Građani imaju nekoliko dana za postavljanje pitanja i nadamo se da ćemo prve odgovore objaviti uskoro", naveo je Andervud.

Prema njegovim rečima, svi zainteresovani bi trebalo da prate platforme ambasade na društvenim mrežama.

"Danas smo pokrenuli ovu inicijativu i zadovoljni smo što gradani već postavljaju dosta promišljenih pitanja", rekao je Andervud i naglasio da odgovori uskoro stižu.

Amabsadoru Hilu već je stiglo više od 150 pitanja, na nalozima "Amrička ambasada" na Fejsbuku i Tviteru, a većina ih se odnosi na KiM i NATO agresiju.

Jedan od tviteraša priliku je iskoristio da zamoli ambasadora Hila da učini nešto za najboljeg igrača tenisa na svetu.

"Vaša Ekselencijo, da li možete da učinite nešto da Novak Ðoković može da igra na turniru US Open kao specijalni izuzetak, radi prijateljstva Srbije i SAD i zato što je jedan on najboljih igrača na svetu? Neka to bude jedan "jedinstven slučaj" u našu korist", naveo je pomenuti korisnik Tvitera.

Ambasada je na nalozima na Fejsbuku i Tviteru navela: "Ako vas zanimaju odnosi SAD i Srbije, saradnja i zajednicka buducnost, postavite pitanje u komentaru ili koristeci hešteg #SADznate i uskoro vas očekuje odgovor od ambasadora Hila".

Za dva sata na Tviteru bilo je više od 100 pitanja i komentara, među kojima je akcenat stavljen na KiM i na odnos SAD prema Srbiji.

Česta su pitanja poput onoga "zašto nastavljate da podržavate teroristicko-separatisticki režim OVK na KiM" ili ''''kada planirate da povučete priznanje Kosova''''.

Jedno od pitanja odnosilo se i na ponašanje Hrvatske povodom najvećeg etničkog čišćenja od Drugog svetskog rata.

"Kakav je stav Vaše vlade povodom tradicionalne hrvatske proslave najveceg etnickog čišćenja u Evropi nakon WW2? Šta kažete na negiranje zločina zvanog ''Oluja'' i na to što niko nije odgovarao?, pitao je jedan korisnik Tvitera i dodao da pitanje ima direktne veze sa odnosima SAD i Srbije.

Neke tviteraše interesuje i izvoz oružja u SAD, kao i to da li Burger King uskoro stiže u Srbiju.

Nisu izostala pitanja i o intevjuima za grin kard, ni da li će i kada Amerikanci vratiti zemlju Indijancima.

Pojedine interesuje da li SAD planiraju konkretne aktivnosti u smislu pomoći Srbiji da do 2025. bude spremna za clanstvo u EU, a kasnije i za clanstvo u NATO.

Jedan od tviretaraša pita "kada su i zašto SAD zaboravile čistu i iskrenu dušu srpskog naroda?".

Amabsadora pitaju i kako gleda na kršenje povelje UN kada je NATO izvršio krivično delo agresije na suverenu državu SRJ i koja je norma međunarodnog prava bila osnov za to.

"Kako vidite saradnju SAD i Srbije u IT sektoru i startup ekosistemu u narednih pet do 10 godina?", jedno je od pitanja za ambasadora kao i ono ''''zašto Rusija ne može da ima vojnu bazu u Srbiji?''''.

Zajednica na Fejsbuku, koja broji više od 265.000 pratilaca, nešto manje je aktivna pa je za dva sata stiglo tek 40 pitanja.

Jedno je, pored uobičajenih vezanih za KiM, ''''da li će zločinci odgovarati za NATO agresiju i ubistva dece'''', kao i ono ''''da li će građanima Srbije konačno biti ukinute vize?''''.

Tu je i pitanje za ambasadora da li planira da napravi alumni mrežu onih koji su studirali u Americi i vratili se u Srbiju, da mogu da se umreže.

Izvor: TAНЈУГ

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva