:

:

TV Most

Foto: Europol

clock

April 15, 2021   22:09

0

190

Pjetr Šalja doveden u Hag na osnovu potvrđene optužnice

Postupajući na osnovu zahteva za saradnju u izvršenju naloga za hapšenje i naloga za dovođenje koje su izdala Specijalizovana veća Kosova, belgijske vlasti su 16. marta 2021. uhapsile u Belgiji  Pjetra Šalju. Danas je Šalja doveden u Holandiju, u pritvorski objekat Specijalizovanih veća u Hagu. 

Sudija za prethodni postupak, Nikola Giju, potvrdio je optužnicu protiv Šalje 12. juna 2020. Redigovana verzija potvrđene optužnice objavljena je u skladu sa pravilom 88 Pravilnika o postupku i dokazima. Sudija za prethodni postupak naložio je da se, iz razloga bezbednosti, optužnica objavi u redigovanom obliku. 

U potvrđenoj optužnici navodi se da se Šalja tereti po raznim oblicima individualne krivične odgovornosti za ratne zločine proizvoljnog lišavanja slobode, surovog postupanja, mučenja i ubistva koji su izvršeni u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu i u vezi sa tim sukobom. 

Krivična dela za koja je optuženŠalja, učinjena su između otprilike 17. maja 1999. i 5. juna 1999. nad licima zatvorenim u Kukešu (Albanija), u fabrici metala koju je, prema optužnici, koristila Oslobodilačka vojska Kosova.

Informacije o datumu i vremenu prvog pristupanja sudu Šalje na sednici pred sudijom za prethodni postupak biće objavljene uskoro.

Počinje prijavljivanje žrtava za učestvovanje u postupku u predmetu Specijalizovani tužilac protiv Pjetra Šalje

Lica koja smatraju da su pretrpela direktnu štetu usled krivičnih dela iz potvrđene optužnice Specijalizovanih veća Kosova, mogu da se prijave da učestvuju u postupku. 

Objavljivanjem potvrđene optužnice protiv Pjetra Šalje za ratne zločine koji su, kako se navodi, učinjeni nad licima zatvorenim u fabrici metala u Kukešu (Albanija), između otprilike 17. maja 1999. i 5. juna 1999, otpočeo je proces prijavljivanja žrtava za učestvovanje u postupku.

“Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu daje određena prava žrtvama krivičnih dela iz nadležnosti Specijalizovanih veća. Zakon omogućuje žrtvama da učestvuju u postupku, te da se na taj način čuje njihov glas. To je jako važan element postupka,” rekla je predsednica Ekaterina Trendafilova.

Grupu žrtava koje učestvuju u postupku će na sudu zastupati advokat u funkciji zastupnika žrtava. On će obaveštavati žrtve o tome kako se odvija postupak, tražiti da čuje njihove stavove i probleme, a zatim o tome obaveštavati sudije.

“Mi smo uložili veliki napor da obavestimo javnost i potencijalne žrtve o tome da žrtve mogu da učestvuju u postupku, kao i na koji način da se prijave. Služba za učešće žrtava je spremna da pomogne svima koji mogu da pokažu da su pretrpeli štetu kao posledicu krivičnih dela iz potvrđene optužnice Specijalizovanih veća”, izjavila je sekretar Fidelma Donlon.

Služba za učešće žrtava će sve prijave, kao i komunikaciju sa potencijalnim žrtvama koje učestvuju u postupku i licima koja im u tom procesu pomažu tretirati kao poverljivi materijal. Pre početka suđenja, panel će doneti odluku o tome da li lica koja su se prijavila za učešće u postupku mogu da dobiju procesni status žrtve u postupku pred Specijalizovanim većima. Žrtve koje učestvuju u postupku pred Specijalizovanim većima imaju određena prava, i to pravo da budu obaveštene, da im se prizna status žrtve i da dobiju odštetu.

“U borbi za pravdu, ne smemo zaboraviti žrtve krivičnih dela iz optužnica koje je podiglo moje tužilaštvo. Učestvovanje žrtava u postupku predstavlja jedan od načina kojim se obezbeđuje da žrtve ne budu zaboravljene,” naveo je specijalizovani tužilac Džek Smit.

Izvor: TV Most, Saopštenje

Pjetr ŠaljaHagSpecijalizovana veća Kosova
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva