:

:

TV Most

clock

Novembar 11, 2021   16:37

0

129

Pjetru Šalji produžen pritvor 

Pretpretresni sudija Nikolas Giju odlučio je da se produži pritvor Pjetru Šalji, koji se tereti za ratne zločine, čime je odbačen zahtev za njegovo puštanje na slobodu, prenosi Koha. 

U toj odluci, objavljenoj na zvaničnom sajtu Specijalnog suda, pretpretresni sudija je zaključio da postoji rizik da će Šalja pobeći, ometati sudski postupak ili počiniti dalje zločine nad onima za koje se smatra da su protivnici OVK, uključujući svedoke koji su pružili dokaze u Specijalizovanom tužilaštvu i/ili koji će se pojaviti pred Specijalnim sudom.

Pjetra Šalju uhapsile su belgijske vlasti 16. marta 2021. godine, a u Hag je prebačen 15. aprila 2021. godine, na osnovu zahteva za saradnju u sprovođenju naloga za hapšenje i naloga za transfer koji su izdala Specijalizovana veća Kosova. 

U potvrđenoj optužnici, Šalja se tereti za individualnu krivičnu odgovornost u različitim oblicima za ratne zločine kao što su proizvoljno pritvaranje, okrutno postupanje, mučenje i protivpravno ubistvo, počinjene u kontekstu i u vezi sa nemeđunarodnim oružanim sukobom na Kosovu.

Navodi se da je Šalja optužen za zločine počinjene između 17. maja 1999. i 5. juna 1999. godine nad licima koja su bila zatočena u fabrici metala u Kukešu (Albanija), koju je navodno koristila Oslobodilačka vojska Kosova. 

Izvor: Kosovo online/Koha Ditore

KiMSpecijalni sud za OVKPjetr Šaljaprodužen pritvor
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva