:

:

TV Most

clock

Oktobar 19, 2021   8:33

0

172

Pjongjang ponovo testirao balističku raketu

Severna Koreja testirala je balističku raketu sa podmornice sa svoje istočne obale, tvrdi južnokorejska vojska. Japanski premijera Fumio Kišida prekinuo je izbornu kampanju i vratio se u Tokio.

Pjongjang je nastavio da razvija oružje uprkos međunarodnim sankcijama uvedenim zbog svog nuklearnog naoružanja i raketnog programa, ističe agencija Rojters. 

Lansiranje, o kome su izvestili zvaničnici Južne Koreje i Japana, usledilo je nakon sastanka delegacija SAD i Južne Koreje u Vašingtonu o severnokorejskom nuklearnom programu.

Kako se navodi, danas će se u Seulu sastati i šefovi obaveštajnih službi SAD, Južne Koreje i Japana.

Raketa je lansirana oko 10 sati i 17 minuta po lokalnom vremenu sa mora u blizini Sinpa, grada na obali Japanskog mora, rekao je načelnik južnokorejskog združenog štaba, gde se nalaze severnokorejske podmornice, kao i oprema za probnu paljbu.

"Naša vojska pomno prati situaciju i održava položaj spremnosti u bliskoj saradnji sa Amerikom, kako bi se pripremila za eventualna dodatna lansiranja", navodi se u saopštenju južnokorejskog združenog štaba.

Savet za nacionalnu bezbednost Južne Koreje održao je hitan sastanak i izrazio "duboko žaljenje" zbog testa, pozivajući Sever da nastavi razgovore.

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je da je "za žaljenje" zato što je Severna Koreja izvela niz raketnih testova poslednjih nedelja.

Kišida je otkazao zakazane skupove u izbornoj kampanji na severu Japana, a iz njegovog kabineta je rečeno novinarima da se premijer vraća u Tokio kako bi se pozabavio aktuelnom situacijom.

Južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje, koje se bavi međukorejskim odnosima, saopštilo je da su svakodnevni razgovori sa Pjongjangom uspostavljeni normalno.

Izvor: RTS

Severna KorejaPjongjangnuklearno naoružanje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva