:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Avgust 25, 2019   12:20

0

85

Pjongjang: Testovi novog naoružanja

Kim Džong Un je nadgledao test "novog velikog višestrukog raketnog lansera". Severnokorejski mediji navode da je lansiranje bilo uspešno i da je reč o "zaista moćnom oružju".

Fotografije koje su objavili državni mediji pokazuju rakete koje se lansiraju iz velikih cevi, koje su montirane na vozilo sa osam točkova.

Južna Koreja je saopštila da je Severna Koreja ispalila dva balistička projektila, najverovatnije kratkog dometa, na istočnoj obali. Prema tim izvorima, rakete su letele oko 380 kilometara u daljinu i oko 97 kilometara u visinu.

To je bio sedmi poznati raketni test Pjongjanga ovog meseca.

Analitičari navode da je najverovatnije reč o poslednjem od četiri nova raketna sistema koja je Pjongjang predstavio nakon razgovora o denuklearizaciji koji su održani u februaru ove godine.

Tada su se sastali severnokorejski lider Kim Džong Un i američki predsednik Donald Tramp u Vijetnamu.

Zvaničnici u Pjongjangu su rekli da Severna Koreja mora da razvija novo strateško oružje da bi mogla da se suprotstavi svakoj vojnoj pretnji i pritisku neprijateljskih sila.

"Neprijateljske sile" je najverovatnije termin kojim su označene SAD i Južna Koreja, zemlje koje su nedavno održale zajedničku vojnu vežbu.

Severna Koreja je te manevre ocenila kao probu za invaziju.

Kim je takođe tvrdio da mladi naučnici iz oblasti odbrane u njegovoj zemlji predstavljaju "neprocenjivo blago", koji se ne mogu zameniti ni za šta.

Komentatori navode da Pjongjang izvodi testove novog naoružanja da bi poboljšao svoju poziciju pred nove pregovore sa SAD o nuklearnom programu.

Kim i Tramp sreli su se i na granici dve Koreje u junu ove godine kada su se dogovorili da nastave sa razgovorima.

Tramp je, po mnogima, neočekivano blago reagovao na najnoviju raketnu probu Severne Koreje rečima da Kim Džong Un voli da testira rakete.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva