:

:

TV Most

clock

Februar 28, 2015   08:23

0

131

"Plameni pozdravi" u Muzeju istorije JugoslavijeU pitanju je projekat Kiosk-platforme za savremenu umetnost autorke Ane Adamović, a biće predstavljeni radovi umetnika sa prostora bivše Jugoslavije: Dušice Dražić, Dejana Kaluđerovića, Saše Karalića, Irene Lagator, Mladena Miljanovića, Renate Poljak, Dubravke Ugrešić, grupe ŠKART i autorke.

Kroz postavku oni predlažu novo promišljanje socijalističke Jugoslavije, njene strukture, karaktera i nasleđa, kroz istraživanje reprezentativne slike detinjstva.

Istražujući zvanične arhive i prikazujući ih kroz intervencije savremenih umetnika poreklom iz nekadašnje Jugoslavije, kao i postavljanjem arhivskog materijala u aktivni dijalog sa umetničkim radovima koji se u širem smislu bave nekadašnjom državom, projekat preispituje i mogućnost kolektivnog sećanja na zemlju koja više ne postoji, kao i status arhiva ovakve zemlje u novonastalim nacionalnim državama.

Umetnici koji su pozvani da učestvuju u kreiranju izložbe već dugi niz godina se bave kako nekadašnjom Jugoslavijom, tako i temom kolektivnog sećanja.

Umetnički radovi, od kojih će većina po prvi put biti predstavljena postavljaju se u aktivnu komunikaciju sa muzejskom kolekcijom omogućavajući novo čitanje i tumačenje arhivskih materijala.

Polazište umetničkog istraživanja i samog projekta čini bogata arhiva Muzeja istorije Jugoslavije, preko 260 fotografskih albuma koje su predsedniku Titu od 1945. godine poklanjale škole, pionirske organizacije i ostale dečje ustanove širom nekadašnje države.

Ovaj materijal, čija digitalizacija je u toku, prikazuje kako je jugoslovenski narod želeo da se predstavi svome lideru i vođi, ali svedoči i o ugrađivanju osnovnih državotvornih principa u svakodnevicu dece i mladih - istinskih socijalističkih ljudi budućnosti.

Autori su odlučili da ta dokumenta jednog vremena iskoriste kao polazište za ponovno promišljanje ne samo konstrukcije socijalističkog detinjstva, već i samih principa na kojima je ta država građena, ali i njene istorije i raspada.

Izložba, koja će trajati do 28. februara, je realizovana u saradnji sa Muzejem istorije Jugoslavije uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju, Foruma ZFD, Ministarstva kulture i informisanja i Austrijskog kulturnog foruma.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva