:

:

TV Most

clock

Januar 22, 2019   9:14

0

292

"Plan B" Tereze Mej je zapravo "plan A"

Britanska premijerka Tereza Mej obelodanila je svoj "plan B" za Bregzit, umnogome nalik na "plan A", u pokušaju da u parlamentu ipak izdejstvuje usvajanje odbačenog sporazuma o razlazu Velike Britanije sa EU nakon što obezbedi promenu stava Unije o granici sa Irskom.

Govoreći o tome šta planira da uradi pošto je sporazum o izlasku Britanije iz EU britanski parlament prošle nedelje odbacio, Tereza Mej je rekla da ima u vidu zabrinutost poslanika zbog osiguravajuće politike čija je svrha da garantuje da posle Bregzita ne bude carinske kontrole duž granice između Irske, koja je članica EU, i britanske teritorije Severne Irske, prenosi AP.

Britanska premijerka je u Donjem domu parlamenta rekla da će "ove nedelje još razgovarati s kolegama kako bi razmotrila kako može da zadovolji obaveze prema stanovnicima (britanske pokrajine) Severne Irske i Republike Irske na način koji može da zadobije najveću moguću podršku u Donjem domu".

"A onda ću zaključke tih razgovora preneti Evropskoj uniji", rekla je Mejova.

Evropski blok, međutim, naglašava da neće ponovo pregovarati o sporazumu o povlačenju Britanije iz EU.

Protivnici Mejove izražavaju nevericu u pogledu izgleda da ona u toj nameri uspe, s obzirom na to da su britanski poslanici prošle nedelje odlučno odbacili pomenuti sporazum, a da lideri EU uporno poručuju da neće ponovo o njemu pregovarati, konstatuje AP.

Pritom, lider Džeremi Korbin opozicione Laburističke partije optužuje premijerku za "duboko poricanje" neuspeha svog sporazuma, a njene pokušaje da ga "vaskrsne" uporedio je sa filmom iz 1993. "Dan mrmota" u kojem je glavni junak osuđen da jedan isti dan proživljava stalno iznova.

Izvor: RTS

Tereza MejBregzit
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva