:

:

TV Most

clock

Septembar 28, 2022   14:34

0

156

Plan konsultacija Srbije i Rusije sporan zbog mesta gde je potpisan

Plan budućih konsultacija između ministarstva spojnih poslova Srbije i Rusije o KiM privukao je pažnju Zapada samo zato što je taj dokument potpisan na marginama generalne skupštine UN, smatra politikolog Boban Stojanović za T a n j u g.

"U nekim drugim redovnim okolnostima niko drugi ne bi ni obratio pažnju na tako nešto, ovde je više pitanje mesta i datuma potpisivanja. U momentu kada čitava Generalna skupština UN razgovara o ratu između Rusije i Ukrajine, Srbija na marginama tog skupa potpisuje plan konsultacija sa Rusijom", rekao je Stojanović.

On smatra da nikome nije bilo svejedno što je dokument potpisan na šta ukazuje činjenica da je ceo svet nastojao da proveri šta je to potpisano i da je Srbija plan konsultacija morala da pokaže američkom abasadoru Kristoferu Hilu.

Ocenio je da taj dokument nije sam po sebi preterano značajan, ali da Srbija nije trebalo da potpisuje bilo šta u vreme sednice UN.

"Mislim da je Srbija tu napravila jednu vrstu greške, jer to ne znači ništa ni nama, ni Rusiji, a susreli smo se sa tim da nas naveće svetske slie zbog toga ''maltretiraju'' - da moramo dokument da pokazujemo drugoj strani, odnoso Zapadu", rekao je Stojanović i dodao da ipak nikakvih daljih implikacija od samog dokumenta neće biti.

Na pitanje kako će i da li će se sada intenzivirati pritisci na Srbiju zbog plana konsultacija koji je potpisan sa Rusijom, Stojanović je rekao da su pritisci na Srbiju postojali i ranije s obzirom na to da ne usklađujemo svoju spoljnu politiku sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, ali da je intenzitet tih pritisaka sada slabiji.

Kazao je da EU nema čime da "ucenjuje" Srbiju osim pretnjom da će joj uvesti sankcije, za šta, smatra, da se neće desiti u skorijem vremenu.

Objasnio je da može doći do pretnji zaustavljanjem evropskih integracija i blokiranjem otvaranja novih klastera i poglavlja od strane EU, ali da to nije ozbiljna pretnja jer, kako on smatra, Srbija ne ispunjava ni jedan uslov da otvori bilo koji klaster, niti da zatvori bilo koje poglavlje.

Stojanović je ocenio kao nepravedno što se EU odlučila na takav korak zbog spoljne politike Srbije, jer je, kako tvrdi, bila nema na to što u Srbiji nema demokratije već nekoliko godina, sve dok je predsednik Aleksandar Vučić bio kooperativan po pitanju KiM.

Stojanović je poručio da za sada ne postoji podrška u javnom mnjenju naše zemlje za uvođenjem sankcija Rusiji, što je upravo ključni razlog zašto ih do sada nismo uveli.

On je rekao da pretnje EU za sada ne ugrožavaju nacionalne i strateške interese Srbije, međutim, ukoliko bi došlo da nam EU uvede neki vid sankcija mišljenje javnosti bi se promenilo i javno mnjenje bi u tom slučaju moralo da se izjasni između Rusije i EU.

"Mislim da članice EU u skorijem periodu neće biti spremne da pokrenu jedan takav mehanizam prema zemlji samo zato što nije uskladila svoju spoljnu politiku i pri tome nije članica, nego je kandidat za prisrup EU", rekao je Stojanović.

Izvor: T a n j u g

Boban StojanovićRusijaSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva