:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

April 30, 2020   11:55

0

163

Plan Tačija i DSK: Izglasavanje vlade tokom praznika dok Ustavni sud ne radi i Kurti ne može da reaguje

Politička kriza u Prištini ulazi u sve napetiju fazu, očekuje se formiranje nove vlade na čelu sa funkcionerom DSK Avdulahom Hotijem, a prištinska Koha navodi da predsednik privremenih insitucija u Prištini Hašim Tači i Isa Mustafa planiraju da to sprovedu tokom prvomajskog praznika, kada Ustavni sud ne radi, i pre nego što će Pokret Samoopredeljenje moći da reaguje i pošalje zahtev za ocenu ustavnosti.

Izvor Kohe kaže da će to omogućiti da vlada Hotija uđe u kabinet pre nego što Ustavni sud može da odluči da obustavi proces do konačne odluke. Na taj način bi nova vlada bila legalna bar do odluke suda, što bi moglo potrajati nedeljama, a možda i više. 

Ovaj bi scenario mogao da se realizuje već danas ili sutra, po isteku radnog vremena, piše prištinski list, i podseća da Ustavni sud ne radi do ponedeljka.

DSK je u sredu finalizovao koalicione sporazume sa ključnim političkim strankama, s kojima namerava da oformi vladu. Sporazum je napravljen sa Alijansom za budućnost Kosova i Srpskom listom. 

A ako se pomenuti scenario sprovede, nakon formalizacije koalicije DSK-ABK-NISMA i manjinskih stranaka, Tači će imenovati Avdulaha Hotija za mandatara. Posle radnog vremena danas, prema tom scenariju,  Tači će doneti dekret i predložiče Skupštini Hotija kao kandidata za premijera.

U takvim okolnostima, Samoopredeljenju će biti onemogućeno da odmah ospori dekret Tačija i preda ga na ocenu Ustavnom sudu, što bi obustavilo proces izbora nove vlade.

Izvor: Kosovo online

KiMHotiTačiKurtiformiranje vlade
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva