:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Maj 20, 2019   13:17

0

254

Plene imovinu Asanža, Ekvador je predaje Americi

U toku je zaplena imovine osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža u ambasadi Ekvadora u Londonu. Asanžova imovina biće predata američkim tužiocima, saopšteno je iz "Vikiliksa". 

Ekvadorski zvaničnici krenuli su u London da odobre američkim tužiocima da se "posluže" predmetima, uključujući pravna dokumenta, medicinske izveštaje i elektronsku opremu, prenosi Gardijan. 

Vikiliks navodi da je zvaničnicima Ujedinjenih nacija i Asanžovim advokatima zabranjeno da prisustvuju. 

Advokati su istakli da je u pitanju nezakonita zaplena imovine, koju su zahtevale vlasti SAD. Kako su naveli, među materijalima su dva Asanžova rukopisa.

Ekvador, u čijoj se londonskoj ambasadi Asanž krio od 2012. godine, odlučio je da ukine diplomatski azil osnivaču Vikiliksazbog narušavanja više međunarodnih konvencija.

Asanž je 11. aprila ujutru uhapšen po nalogu Švedske i SAD. Sud u Londonu ga je proglasio krivim za narušavanje uslova puštanja iz zatvora uz kauciju i zakazao sledeće saslušanje za 2. maj.

SAD optužuju Asanža za zaveru i objavljivanje ukradenih službenih dokumenata. Ministarstvo pravde SAD je saopštilo da bi Asanž mogao da bude osuđen na pet godina zatvora.

Prema odluci londonskog suda, SAD su dužne da do 12. juna dostave Velikoj Britaniji dokumente za izručenje Asanža.

U slučaju podizanja optužnice na osnovu Zakona o špijunaži, Asanž bi u SAD mogao da bude osuđen na smrtnu kaznu.

Izvor: Танјуг, FoNet

AsanžEkvador
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva