:

:

TV Most

Foto: Beta

clock

Jun 14, 2020   15:47

0

215

Plenković o antisrpskim porukama: Treba kazniti one koji su to učinili

Hrvatski premijer Andrej Plenković najoštrije je osudio najnovije antisrpske grafite u Hrvatskoj. Takve stvari su nedopustive, poručuje Plenković.

Komentarišući antisrpske grafite koji su osvanuli u Zagrebu, Andrej Plenović je rekao da je takvih ispada bilo i pre.

Plenković o antisrpskim porukama: Treba kazniti one koji su to učinili

"Najoštrije osuđujem ove najnovije grafite. One koji su to učinili treba kazniti. Takvih ispada je sigurno bilo i prije. Sada imamo tri recentna primjera. Na policiji je da otkriju o čemu se tu radi", istakao je Plenković u emisiji "Nedjeljom u 2".

"Sigurno sam jedan od onih koji je u svom mandatu i političkom angažmanu najviše učinio za dijalog, smanjenje tenzija, obljenje uglova u hrvatskom društvu i to ću nastaviti i dalje. Ovakve stvari su nedopustive i mislim da oni koji to rade, ne znam za kime se povode i za čiji račun rade, trebalo bi i to razmisliti", dodao je hrvatski premijer.

Govoreći o podacima o porastu nasilja nad Srbima, Plenković je rekao da to nije njegova odgovornost. Dodao je da su akteri koji su politički delovali protiv njega i ovakvog HDZ-a na krajnjim polovima političkog spektra, s krajnje desnice i levice.

Naveo je da nije tačno da do toga, takvih grafita, dolazi zbog odnosa vlasti prema ustaškom pozdravu.

"Mi smo vrlo jasno osudili sve oblike nasilja, govora mržnje, sve je to definirano u svim mojim govorima, u našim programima", komentrisao je Plenković govor mržnje prema Srbima.

Za Milorada Pupovca rekao je da je jedan od najdugovečnijih političara u Hrvatskoj koji vrlo konzistentno artikuliše interese srpske manjine. Rekao je da su imali vrlo otvoren dijalog.

"Ono što je dobro da smo nakon 2000. išli u suradnju sa strankama koje pripadaju manjinama, 2016. isto. Mislim da je to dobro. Ja sam surađivao sa svim partnerima u vladi. Mi smo imali otvoren dijalog, nastojali riješiti brojna otvorenja pitanja", rekao je Plenković.

Poručio je i da je Hrvatska rešila sve nacionalne zadatke i da ima snage da integriše svoje manjine.

Izvor: RTS; HRT, INDEKS

HrvatskaPlenkovićantisrpske poruke
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva