:

:

TV Most

Foto: Jutarnji list

clock

Mart 04, 2020   20:17

0

186

Plenković o slanju vojske na granice: Razmatramo sva scenarija

Nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da ta zemlja razmatra sva scenarija o slanju vojske na granice.

 

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg boravi u Hrvatskoj. Sastao se s premijerom Andrejem Plenkovićem i s predsednikom Zoranom Milanovićem.

Plenković je nakon zajedničke izjave, odgovarajući na novinarsko pitanje razmatra li se mogućnost promene zakona, kako bi hrvatska vojska dobila veća ovlašćenja i mogla izaći na granicu, rekao da razmatraju sve scenarije.

"Bitno je da budemo pripravni na eventualno intenziviranje", rekao je Plenković, naglasivši da prema onome što je juče video u Grčkoj i s obzirom na uveravanja premijera Kirjakosa Micotakisa, veruje da će politika sadašnje grčke vlade biti bitno drugačija. 

"Ako grčka i bugarska granica budu nepropusne, tada velikih pretnji neće biti. To je ono što je najbitnije", rekao je Plenković.

Dodao je da hrvatska policija čuva granicu i da će to biti konstanta, ali da će videti kako, u slučaju potrebe, i pripadnici hrvatske vojske mogu pomoći u tom procesu, prenosi HRT.

Plenković je rekao kako su posebno govorili o aktuelnoj migrantskoj krizi.

"Prodiskutovali smo tu okolnost. Postoji jasan i čvrst stav da treba sprečavati nezakonite migracije. Za Hrvatsku koja ima iskustva s velikim talasom iz 2015. i 2016. bitno je da se spreči ta situacija. U saradnji s drugim članicama, EU i NATO nastojati da se spreči novi migracioni talas", kazao je Plenković.

Stoltenberg je rekao kako je Hrvatska vredan partner NATO-a.

"Učestvujete u operaciji "Odlučna potpora", deo ste misija u Avganistanu i na Kosovu i pozdravljam ulogu koju igrate sa svojim partnerima u regiji Zapadnog Balkana", istakao je Norvežanin.

Pozdravio je hrvatske napore da se povećaju izdvajanja za odbranu.

 

Izvor: RTS

HrvatskagranicemigrantiJens StoltenbergNATOAndrej Plenković
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva