:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Decembar 21, 2018   9:49

0

225

Plenković protiv inicijative za zabranu Demokratskog saveza Srba

Hrvatski premijer i predsednik HDZ-a Andrej Plenković suprotstavio se najavi Kluba većnika HDZ-a u Skupštini Vukovara da će preduzeti sve pravne radnje kako bi se zabranilo delovanje Demokratskog saveza Srba.

Kako prenosi HINA, Plenković je juče posle sednice Predsedništva HDZ-a izjavio da Hrvatska nije zemlja u kojoj se zabranjuje sloboda govora niti se zabranjuju političke stranke, istakavši kako nije dobro bilo šta što bi danas podizalo tenzije između Hrvata i srpske manjine u Hrvatskoj.

"Sve drugo što bi danas, 2018. godine, podizalo tenzije između Hrvata i srpske manjine u Hrvatskoj nije dobro", rekao je Plenković.

On je rekao da je njegov zadatak kao predsednika Vlade i predsednika HDZ-a da se takve situacije izbegavaju.

"Da ih zaustavljamo na samom početku i da gradimo suživot svih koji žive u Republici Hrvatskoj. Na tome ću ustrajati, nezavisno od bilo kakvih inicijativa sa lokalnog nivoa", rekao je Plenković.

Na pitanja novinara Plenković je rekao da Hrvatska nije zemlja u kojoj se zabranjuje sloboda govora niti se zabranjuju političke stranke.

Plenković je ponovo istakao kako je procesuiranje ratnih zločina i utvrđivanje istine ono iza čega čvrsto stoje, i što se treba dogoditi. Oni koji to rade, policija i Državno tužilaštvo, rade intenzivnije nego ranije, dodao je.

"Taj zadatak moraju obaviti i oni i sud", poručio je Plenković.

Klub većnika HDZ-a u utorak je, naime, oštro reagovao povodom istupa zamenika vukovarskog gradonačelnika iz redova srpske manjine Srđana Milakovića i odbornika Demokratskog saveza Srba (DSS) Borislava Nikolića na sednici vukovarskog Gradskog veća, saopštivši da će preduzeti sve pravne radnje kako bi se zabranilo delovanje DSS-a i, kako su naveli, ekstremnih pojedinaca u vršenju vlasti.

Zamenik gradonačelnika Vukovara iz reda srpske zajednice Srđan Milaković (DSS) predstavio je spisak sa imenima 42 "ubijenih ili nestalih vukovarskih Srba u junu, julu i avgustu 1991".

Milaković je na taj način odgovorio na tvrdnje gradonačelnika Vukovara Ivana Penave da su sve civilne žrtve u Vukovaru posledica velikosrpske, četničke agresije, dok je na najave iz gradskog HDZ-a kako će učiniti sve da se zabrani DSS poručio da nikakve zabrane neće biti.

"Jedna od tema koje se nameću su i civilne žrtve iz redova srpske zajednice, a tema je određena samo u jednome smeru, dakle da su i oni žrtve egzekutora iz redova srpskog naroda", rekao je Milaković, prenela je Hina.

Takve tvrdnje, kazao je juče na konferenciji za novinare, osporava popisom srpskih žrtava u periodu pre agresije na grad i čitanjem imena osoba koje su, kako je naveo, bile uhapšene u kućama ili na poslu te im se gubi svaki trag, ili su im tela pronađena u Dunavu, a neki su ubijeni i u vlastitim kućama.

"Kada se nekome ne sviđa što govorimo, onda se poziva na zabrane", odgovorio je na najave iz Kluba HDZ-a u vukovarskom Gradskom veću da će preduzeti sve pravne radnje kako bi se zabranilo delovanje Demokratskog saveza Srba (DS S), a time i, kako kažu, učešće ekstremnih pojedinaca u obavljanju vlasti koji su u svojim izjavama pokušali da izjednače žrtvu i velikosrpskog agresora.

Upitao je kakva se to poruka šalje ako se izabranim predstavnicima srpske zajednice brani da govore u javnom prostoru ili im se političko delovanje, pa i obično uvažavanje, uslovljava određenim stavovima, na primer, o ratu ili Oluji.

Izvor: Танјуг

PlenkovićHrvatskaSrbi u Hrvatskoj
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva