:

:

TV Most

Foto: AP

clock

April 30, 2019   9:28

0

277

Plenković:Beograd i Priština prilično udaljeni u stavovima

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da su ključne poruke berlinskog sastanka, održanog na inicijativu nemačke kancelarke i francuskog predsednika, Angele Merkel i Emanuela Makrona, bile usmerene ka pokušaju deblokiranja zastoja u dijalogu Beograda i Prištine, čiji su stavovi, kako je naveo, prilično udaljeni.

"Bilo je nekoliko ideja, međutim u ovom trenutku se nisu približili stavovi po pitanju ukidanja kosovskih taksi, niti da Beograd načini neki korak koji bi u ovoj fazi vodio prema priznanju", kazao je Plenković, prenosi Hina.

Napominjući da je dogovoreno da se dijalog po tom pitanju nastavi početkom jula, Plenković je rekao da će "napor Nemačke, Francuske a i šire evropske diplomatije verovatno zahtevati još razgovora kako bi se situacija deblokirala".

On je dodao da je u Berlinu istakao i koje su ambicije Hrvatske za sledeću godinu kada će u prvih šest meseci ta zemlja predsedavati EU.

"Pokušaćemo da kombinujemo političke teme koje su otvorene između država jugoistočne Evrope kao i institucionalni deo približavanja EU", naveo je Plenković.

Sastanak u Berlinu održan je na zajedničku inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Izvor: T a n j u g

PlenkovićBerlinKosovoSrbijaMakronMerkelEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva