:

:

TV Most

clock

Novembar 29, 2019   13:32

0

177

Plenković:Tokom predsedavanja HR rešava tri velike teme

Hrvatsko predsedanje Evropskom unijom je politička šansa za pozicioniranje i jačanje hrvatske uloge u Evropi i dodao da tokom tog perioda zvanični Zagreb treba da reši tri velike teme - Bregzit, budžet EU za narednih sedam godina i sastanak na vrhu s državama Zapadnog Balkana.

Plenković je, na konferenciji Večernjeg lista "Hrvatsko predsedanje EU - prilike i izazovi", između ostalog, rekao da će sastanak na vrhu s državama Zapadnog Balkana biti u Zagrebu u maju, kada će, kako je rekao, pokusati da se napravi hodogram za 10 godina za najbliže susedstvo.

"Hrvatska otvara temu BiH, prava Hrvata kao konstitutivnog naroda, perspektive onih država o kojima znamo više nego drugi", rekao je Plenković, preneli su hrvatski mediji.

Komentirajući Bregzit, Plenković je rekao da iz EU izlazi jedan od deset najvećih kontributora evropskog budžeta i da je bitno da sredstva ostanu na istom nivou.

"Od 100 posto evropskih sredstava 80 posto dolazi od 10 posto najrazvijenijih članica. Mi smo među ovima ostalima", kazao je Plenković.

Istakao je da je granica Hrvatske sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom veća nego finsko-ruska.

"To je ogroman prostor koji treba štititi. Naša je politika bila - ako mi dignemo žicu na granici s BiH, ne samo između susedne države već i između Hrvata u Hrvatskoj i BiH, ja se neću dobro osećati", rekao je Plenković.

Izvor: Танјуг

Plenković
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva