:

:

TV Most

clock

Novembar 10, 2020   15:33

0

137

Po nalogu Batića sakupljena dokumentacije o zločinima OVK

Po nalogu nekadašnjeg ministra pravde Vladana Batića sakupljena je obimna dokumentacija o ratnim zločima o OVK koja je predata Haškom tužilaštvu, ali i sprskom tužilaštvu za ratne zločine i Republičkom javnom tužilaštvu, kako bi istrage u Srbiji mogle da se nastave.

Beogradski advokat Predrag Savić smatra da je upravo ta dokumentacija, koju čini više od 50.000 stranica dokumenata i desetak hiljada fotografija o zločinima terorista, pomogla u formiranju aktulenih procesa protiv čelnika OVK, jer je na nju sprsko tužilaštvo uputilo istražitelje Specijalizovanog tužilaštva Kosova.

Batić je, precizira Savić, naložio digitalnu obradu kompletne dokumetacije i ona je prosleđena Haškom tužilaštvu na njegov zahtev.

"Međutim, pošto smo znali da oni s tim ništa neće uraditi, sve je poslato i sprskom tužilaštvu za ratne zločine i Republikom javnom tužilaštvu kako bi istrage protiv OVK mogle da se nastave", rekao je Tanjug Savić, tadašnji pomoćnik ministra Batića.

Objašnjava da je bilo izvesno da će Tribunal igorisati dokaze, jer je u to vreme, prema rečima Savića, tužilac Džefri Najs prodavao informacije Albancima, a sad se prijavio da ih brani pred Specijalizovanim većima Kosova.

Dokumentacija o kojoj govori Savić, sadrži razne depeše OVK, dosijee iz srpskih sudova, koji su istraživali ubistva, silovanja i otmice civila i policajaca na Kosmetu.

Tu su i dosijei vojnih sudova i tužilaštava o zverstvima nad vojnicima SRJ, zatim informacije koje je prikupio Savezni Komitet za utvrđivanje ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, obdukcioni nalazi sa sudske medicine na VMA, svi podaci Vojnoobaveštajne službe i Državne bezbednosti, kasnije BIA, kao i 1.700 depeša iz štabova OVK, njihovih ratnih dnevnika i oko 300 naredbi za dikretne likvidacije.

Poslato im i više od 10.000 fiotografija sa lica mesta, naveo je Savić ističuhi da

su u pitanju dokazi o toliko teškim zločinima, "da je svako koje to imao u rukama morao je da reaguje i da ih spreči i procesuira".

On je ukazao da je režim Slobodana Miloševića imao je najjaču tajnu službu na Balkanu, pa je tako svaki štab OVK imao po špijuna za srpsku Državnu bezbednost.

Na taj način, kako je naveo, dolazilo se do brojnih podaka, a kada je BIA dobila zadatak da opiše operativnu strukturu OVK, to je obavljeno lagano, u kratkom roku.

Advokat je siguran da će se i Ramuš Haradinaj uskoro naći na optuženičkoj klupi Specijalizovanih veća Kosova, iako je već procesuiran u Hagu jer je, kako tvrdi, protiv njega podignuta optužnica, ali nije još obelodanjena.

Zbog pravila ne bis in idem - da niko ne može da bude osuđen dva puta za isto krivično delo, optužnica će biti manjeg obima, jer Haradinaj neće moći da odogovara za ono za šta je već oslobođen pred Haškim tribunalom.

Međutim, on će odgovarati po optužbama koje su formirane po naknadno prikupljenim dokazima istražitelja, siguran je Savić.

Izvor: Танјуг

zločini OVKVladan BatićdokumentacijaPredrag Savić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva