:

:

TV Most

clock

Decembar 17, 2019   12:09

0

167

Pobeda na Malti: Srpska deca ostaju sa roditeljima

Kako RTS ekskluzivno saznaje, dvadeset dva deteta srpskih državljana na Malti, kojima je pretio progon, ostaju na ostrvu.

Nakon velikog pritiska javnosti, medija i srpske zajednice na Malti, došlo je do preokreta u priči o 22 deteta iz Srbije, kojima je pretio progon zbog, kako su navele vlasti, nedovoljnih zarada roditelja.

Premijer Malte održao je jutros hitan sastanak sa ministrima koji su uključeni u rešavanje ovog problema i doneta je odluka o izuzeću, saznaje RTS.

To znači da će 22 deteta državljana Srbije dobiti boravišne dozvole i ostati na Malti.

Ipak, kako saznajemo, roditelji su zabrinuti da bi ova odluka mogla da bude kratkog daha i strahuju da će malteške vlasti ponovo početi da šalju odbijenice.

Široka podrška javnosti 

Kako smo ranije pisali, premijeru Malte bila je predata peticija za ostanak dece. Peticiju je za manje od 24 sata potpisalo 3.000 ljudi, među njima i brojne poznate ličnosti, malteški nadbiskup.

Podršku roditeljima iz Srbije pružila je i bivša predsednica Malte Mari-Luiz Koleiro Preka, koja je rekla da je zgrožena zbog tretmana malteške administracije prema nedomicilnoj zajednici.

Prema malteškim zakonima, porodice koje potiču iz trećih zemalja (države koje su izvan EU), moraju da zarađuju najmanje 19.000 evra godišnje, plus 3.800 evra za svako dete. Ova suma ne uključuje bonuse ili prekovremeni rad. 

Izvor: RTS

Maltasrpska deca
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva