:

:

TV Most

clock

Decembar 05, 2020   11:49

0

205

Pobuna u Guglu zbog otkaza naučnici koja je progovorila o cenzuri

Više od 1.200 zaposlenih u Guglu i 1.500 akademskih istraživača istupilo je u znak protesta nakon što je istaknuta naučnica koja proučava etiku veštačke inteligencije rekla da ju je Gugl otpustio posle neuspelih pokušaja da suzbije njeno istraživanje i napore na raznolikosti.

Timnit Gebru, koja je bila tehnički vođa Guglovog tima za etičku inteligenciju, napisala je u sredu na Tviteru da je otpuštena pošto je poslala mejl internoj grupi za žene i saveznike koji rade u kompanijskoj jedinici zaduženoj za veštačku inteligenciju.

U e-pošti, koju je prvi objavio tehnički bilten Platformer, pominje se spor oko istraživačkog rada, ali u širem smislu se izražava frustracija zbog Guglovih programa raznolikosti.

U njemu je Gebru tvrdila da "ne postoji nikakva odgovornost" ili stvarni podsticaj za rukovodstvo Gugla da se promeni.

"Vaš život se pogoršava kad počnete da se zalažete za nedovoljno zastupljene ljude, počnete da uznemirujete ostale lidere. Nema šanse da će više dokumenata ili više razgovora postići bilo šta", napisao je Gebru.

Gebru je jedna od najpoznatijih i najcenjenijih naučnica koje rade u odeljenju veštačke inteligencije.

Pre nego što se pridružila Guglu u koautorstvu je napisala široko citirani rad u kome je utvrdila veću stopu grešaka u tehnologiji analize lica za žene sa tamnijim tonovima kože.

Takođe je suosnivač neprofitne organizacije čiji je cilj povećati zastupljenost afroamerikanaca na terenu.

Spor oko istraživanja nastao je u novembru, kada je viši menadžer u Guglu rekao Gebru da će morati da povuče rad.

Naučnica tvrdi da je recenzija njenog rada urađena mimo važećeg protokola i rokova i da joj menadžment nije  rekao ko su bili recenzenti koji su tražili da se rad povuče.

U radu, čiji su koautori istraživači unutar i izvan Gugla, tvrdi se da tehnološke kompanije mogu učiniti više kako bi osigurale da sistemi inteligencije čiji je cilj imitiranje pisanja i govora ljudi ne pogoršavaju istorijske pristrasnosti polova i upotrebu uvredljivog jezika.

"Osećala sam se kao da nas cenzurišu i mislila sam da ovo ima implikacije na sva etička istraživanja jedinice Veštačke inteligencije", rekla je Gebru.

Gebru je rekla da je pokušala da pregovara sa Guglom, nudeći da ukloni ime iz rada u zamenu za diskusiju o boljem procesu za rešavanje takvih pitanja u budućnosti, u suprotnom je izrazila spremnost i da ode iz kompanije s tim da se prethodno dogovore o otkaznom roku.

Gugl je odbio njen zahtev i - nakon što je Gebru poslala mejl o naporima u pogledu raznolikosti - kompanija je poslala mejl u kome kaže da je prihvatila njenu ostavku. Takođe su joj oduzeli pristup elektronskoj pošti kompanije, rekla je Gebru.

Gebruin nagli odlazak izazvao je komešanje u Gugl i široj zajednici istraživača veštačke inteligencije. 

Više od 1.200 zaposlenih u Guglu i 1.500 članova akademske zajednice i civilnog društva potpisalo je protestno pismo.

"Otkaz je čin odmazde protiv doktorke Gebru i najavljuje opasnost za ljude koji rade na etičkim pitanjima veštačke inteligencije - posebno za Afroamerikance i druge etničke grupe širom Gugla", navodi se u pismu koje je objavila grupa koja je organizovala protest  zbog tretmana kompanije prema seksualnom uznemiravanju i rodnoj diskriminaciji.

"Integritet istraživanja više se ne može podrazumevati u Guglovom korporativnom okruženju, a odnos prema Gebru razotkrilo je kakvu vrstu istraživanja Gugl dozvoljava", navodi se u pismu peticije. 

Gebruin otkaz samo je podsetio na višegodišnje tenzije, uključujući nekoliko ostavki i otpuštanja, u odeljenju za veštačku inteligenciju i drugim Guglovim organizacijama zbog raznolikosti i postavlja pitanje da li su napori kompanije da umanji potencijalnu štetu svojih usluga dovoljni.

Nacionalni odbor za radne odnose izdao je žalbu optužujući Gugl za nezakonito nadgledanje i ispitivanje nekoliko radnika koji su potom otpušteni zbog protesta protiv politika kompanije i pokušaja da organizuju sindikat.

Izvor: RTS

GuglTimnit Gebrunaučnica
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva