:

:

TV Most

clock

Februar 01, 2022   14:02

0

239

Počela gradnja gasovoda između Srbije i Bugarske

Izgradnja gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske počela je danas, u prisustvu premijerke Ane Brnabić, na delu trase kroz našu zemlju, od Niša do državne granice kod Dimitrovgrada. Rok za završetak celog gasovoda je oktobar 2023. godine.

Ana Brnabić izjavila je, na obeležavanju početka radova u Dimitrovgradu, da će gasovod biti spreman za rad do oktobra 2023. godine, kao i da će tada biti sigurnije snabedevanje prirodnim gasom i u našoj zemlji i regionu.

Počela gradnja gasovoda između Srbije i Bugarske

Radovi su počeli na delu trase kroz našu zemlju, od Niša do državne granice kod Dimitrovgrada, a Brnabićeva je istakla da je to izuzetno važan projekat koji se realizuje zajedno sa EU partnerima i najbolji primer dobre saradnje.

Podsetila je da je taj projekat planiran još 2015. godine i da ga je EU proglasila za jedan od prioriteta.

Brnabićeva je rekla da je ukupna vrednost projekta u Srbiji 85,5 miliona evra, od čega je 25 miliona kredit Evropske investicione banke (EIB), 49,6 miliona evra su bespovratna sredstva iz IPA fonda EU, dok će preostalih 10,3 miliona evra biti obezbeđeno iz budžeta Srbije i oko 600.000 evra od Srbijagasa.

Premijerka je navela da je gasna interkonekcija projektovana za kapacitet od 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

"To je dodatna veza sa Bugarskom, koja će se spojiti sa našom gasnom infrastrukturom u Nišu", navela je Brnabićeva.

Istakla je, takođe, da ćemo zbog toga imati sigurnije snabdevanje prirodnim gasom i diverzifikaziju izvora snabadevanja, što će omogućiti već sigurnost snabdevanja i dalji razvoj distributivne mreže u istočnoj, centralnoj i južnoj Srbiji.

"Gasna interkonekcija sa Bugarskom, uz podršku EU, će za nas značiti kvalitetniji život svih u Srbiji – nove investicije i radna mesta", rekla je premijerka.

Mihajlovićeva: Interkonekcija donosi stabilnost i Srbiji i regionu

Ministarka rudarstava i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da Srbija osim dodatnog pravca snabdevanja, dobija i mogućnost diverzifikacije snabdevača, čime dodatno obezbeđuje stabilnost u gasnom sektoru, navodi se u saopštenju.

"Gasna interkonekcija između Srbije i Bugarske znači stabilnost u snabdevanju gasom, ali istovremeno daje mogućnost diverzifikacije ne samo pravaca, već i snabdevača, što je ključno za dugoročnu bezbednost", rekla je Mihajlovićeva.

Dodala je da je taj interkonektor važan jer "dobijamo mogućnost da se snabdevamo gasom i iz drugih pravaca i drugih dobavljača, kao što su LNG terminal u Grčkoj, Južni gasni koridor i gasovodi TAP i TANAP, kojim se transportuje gas iz Kaspijskog regiona, a u perspektivi i preko projekta Istočni Mediteran, odnosno preko Kipra i Izraela".

Mihajlovićeva je navela da je važno da Srbija, kao i u saobraćaju, postane nezaobilazni koridor i u energetici i da bude povezana sa svim državama u regionu. 

"Još jedan koraku ka povezivanju Srbije i EU" 

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre je istakao da je taj projekat još jedan korak ka povezivanju Srbije i EU.

"Danas počinjemo projekat koji će značajno povećati količinu gasa za domaćinstva i industriju", naglasio je Žiofre. Istakao je da će Srbija zahvaljujući tom gasovodu, imati veći izbor i biti manje zavisna od postojećih izbora.

"Pomažemo da se razdvoje delatnosti i poveća konkurencija", naveo je.

Dodao je da EU za taj projekat izdvaja oko 75 miliona evra.

Žiofre je, takođe, poručio da će Srbija morati da završi razdvajanje delatnosti u gasnom sektoru, kao i da omogući pristup trećim licima gasnoj mreži.

Naglasio je da će to sve značiti bolje cene za potrošače u Srbiji.

"Ovaj projekat je simbol odnosa Srbije i EU - konekcija puna energije", dodao je.

Svečanom početku radova kod Dimitrovgrada prisustvuju i ministar energetike Bugarske Aleksandar Nikolov, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, kao i predstavnici Jugorosgasa i Bulgartransgasa i Evropske investicione banke.

Deo gasne interkonekcije u Srbiji biće dug 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države je 170 kilometara i biće projektovan za kapacitet od 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Ugovor o finasiranju gasovoda u maju prošle godine potpisali su ministar finasija Siniša Mali i potpredsednica EIB-a za Zapadni Balkan Liljana Pavlov, koji je tada izjavio da je interkonektor izuzetno važan za građane Srbije i jedan od prioritetnih projekata EU na energetskom povezivanju Centralne i Istočne Evrope.

Srbiji bi gasovod trebalo da obezbedi dovoljne količine gasa za potrebe privrede i stanovništva i to iz različitih izvora snabdevanja.

Projekat izgradnje magistralnog gasovoda MG10 Niš-Dimitrovgrad porazumeva postavljanje dve gasovodne cevi veličine DN700 za pritisak od 55 bara, kao i četiri merno-regulacione stanice sa pratećim objektima.

Završetak gasovoda će omogućiti razvoj distributivne gasne mreže u centralnoj, istočnoj i južnoj Srbiji.

Prema prvobitnom planu, izgradnja gasovoda trebalo je da počne krajem prošle godine, a da on bude operativan 2023. godine.

Ideja o izgradnji gasovoda ka Bugarskoj stara je gotovo tri decenije, a sporazum o njegovoj izgradnji potpisan je 2010. godine.

Izvor: T a n j u g, RTS

gasovodSrbijaBugarskaBrnabićMihajlović
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva