:

:

TV Most

clock

Februar 19, 2021   14:28

0

42

Počela javna rasprava o predlogu Strategije obrazovanja

Strategija razvoja obrazovanja i vaspitanja u Srbiji do 2030. godine predstavlja osnovu za sistemsko unapređivanje obrazovanja i vaspitanja u Srbiji, a javna rasprava o predlogu tog dokumenta i pratećem Akcionom planu trajaće do 10. marta.

Akcioni plan obuhvata period od 2021. do 2023. godine i operacionalizuje opšte i posebne ciljeve postavljene Strategijom, definiše prioritete u pogledu vremena ostvarivanja konkretnih mera i aktivnosti, precizira neophodna finansijska sredstava za njihovo sprovođenje i postavlja pokazatelje na nivou efekata, ishoda i rezultata, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić naglasio je da je strateško opredeljenje Vlade Srbije i Ministarstva da obezbedi kvalitetno i pod jednakim uslovima svima dostupno obrazovanje i vaspitanje.

"Osim povećanja obuhvata na svim nivoima obrazovanja, u fokusu nove strategije biće razvoj ključnih kompetencija učenika i nastavnika, osnaživanje i razvoj ljudskih resursa u oblasti obrazovanja i osavremenjivanje procesa nastave i učenja, kao i uslova u kojima se odvijaju", kazao je Ružić.

Predlogom strategija predviđeno je, između ostalog, povećanje obuhvata dece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, predškolskim pripremnim programom, osnovnim i srednjim obrazovanjem i vaspitanjem, kao i povećanje stope učešća odraslih u obrazovanju i obukama.

Neki od strateških ciljeva su i povećanje postignuća učenika na završnom ispitu, smanjenje osipanja učenika iz osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja. Kada je reč o visokom obrazovanju, neophodno je razviti i ojačati sisteme za praćenje i evaluaciju visokog obrazovanja.

Predviđeno je osavremenjivanje celokupnog sistema visokog obrazovanja i visokoškolskih ustanova. Ovaj nivo obrazovanja, pored osnovnih funkcija, kao što su obrazovanje i istraživanja, trebalo bi da obuhvati i nove funkcije, poput transfera tehnologija i inovacija.

Predlog Strategije pripremilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u koordinaciji sa članovima proširenog sastava radne grupe, koju su činili predstavnici najrelevantnijih institucija obrazovno-vaspitnog sistema, koji su imali mogućnost da sugestijama, predlozima i komentarima unaprede ovaj dokument.

U okviru javne rasprave biće održane onlajn sesije u petak, 26. februara i u utorak, 2. marta 2021. godine u 12 časova, dok će u ponedeljak, 8. marta u 12 časova Klubu poslanika u Beogradu biti organizovan skup.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?