:

:

TV Most

clock

Februar 19, 2021   14:28

0

77

Počela javna rasprava o predlogu Strategije obrazovanja

Strategija razvoja obrazovanja i vaspitanja u Srbiji do 2030. godine predstavlja osnovu za sistemsko unapređivanje obrazovanja i vaspitanja u Srbiji, a javna rasprava o predlogu tog dokumenta i pratećem Akcionom planu trajaće do 10. marta.

Akcioni plan obuhvata period od 2021. do 2023. godine i operacionalizuje opšte i posebne ciljeve postavljene Strategijom, definiše prioritete u pogledu vremena ostvarivanja konkretnih mera i aktivnosti, precizira neophodna finansijska sredstava za njihovo sprovođenje i postavlja pokazatelje na nivou efekata, ishoda i rezultata, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić naglasio je da je strateško opredeljenje Vlade Srbije i Ministarstva da obezbedi kvalitetno i pod jednakim uslovima svima dostupno obrazovanje i vaspitanje.

"Osim povećanja obuhvata na svim nivoima obrazovanja, u fokusu nove strategije biće razvoj ključnih kompetencija učenika i nastavnika, osnaživanje i razvoj ljudskih resursa u oblasti obrazovanja i osavremenjivanje procesa nastave i učenja, kao i uslova u kojima se odvijaju", kazao je Ružić.

Predlogom strategija predviđeno je, između ostalog, povećanje obuhvata dece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem, predškolskim pripremnim programom, osnovnim i srednjim obrazovanjem i vaspitanjem, kao i povećanje stope učešća odraslih u obrazovanju i obukama.

Neki od strateških ciljeva su i povećanje postignuća učenika na završnom ispitu, smanjenje osipanja učenika iz osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja. Kada je reč o visokom obrazovanju, neophodno je razviti i ojačati sisteme za praćenje i evaluaciju visokog obrazovanja.

Predviđeno je osavremenjivanje celokupnog sistema visokog obrazovanja i visokoškolskih ustanova. Ovaj nivo obrazovanja, pored osnovnih funkcija, kao što su obrazovanje i istraživanja, trebalo bi da obuhvati i nove funkcije, poput transfera tehnologija i inovacija.

Predlog Strategije pripremilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u koordinaciji sa članovima proširenog sastava radne grupe, koju su činili predstavnici najrelevantnijih institucija obrazovno-vaspitnog sistema, koji su imali mogućnost da sugestijama, predlozima i komentarima unaprede ovaj dokument.

U okviru javne rasprave biće održane onlajn sesije u petak, 26. februara i u utorak, 2. marta 2021. godine u 12 časova, dok će u ponedeljak, 8. marta u 12 časova Klubu poslanika u Beogradu biti organizovan skup.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva