:

:

TV Most

Foto: TV Most

clock

Septembar 21, 2020   14:45

0

169

Počela nastava u školama u srpskim sredinama na KiM

Osnovne i srednje škole u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji počele su danas sa radom. Načelnica školske uprave Ministarstva prosvete Srbije za Kosovo i Metohiju Jasmina Dedić obavestila je direktore škola, da nastava u školama počinje danas.

Od 1. septembra, učenici sa Kosova i Metohije nastavu su pohađali onlajn, a sa nastavnicima i profesorima komunicirali putem grupa na društvenim mrežama.

Direktor O.Š “Branko Radičević” Ivan Zaporožac je ranije, za program Radio Kosovske Mitrovice izjavio da su na osnovu stručnog uputstva Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, kao i školske uprave u Kosovskoj Mitrovici, apsolutno sve pripremili za polazak učenika u školu.

“Dezinfikovali smo sve prostorije u kojima će boraviti učenici i nastavnici, pripremili se za njihov dolazak, obeležili smo pravac kretanja, izlepljeni su posteri na kojima je objašnjeno značenje korona virusa i kako se zaštititi. Apsolutno mogu reći da smo spremni za prijem dece u škole, mada smo se apsolutno dobro snašli kod onlajn nastave kako nastavno osoblje, tako i učenici i roditelji”, istakao je Zaporožac.

Direktorka O.Š “Vuk Karadžić” u Zvečanu Slađana Fićović kaže da je i ova škola izvršila sve pripreme za početak školske godine, i primenila sve epidemiološke mere. “Nastava se odvija u tri smene. Niži razredi idu pre podne u dve grupe, a viši razredi koriste kombinovani model. Znači jednog dana idu u školu, drugog dana prate RTS, tako da smo i njih podelili u dve grupe, grupa A i grupa B”, rekla je Fićović za TV Most.

“Naša škola organizuje rad po kombinovanom modelu,što znači da jedne nedelje ide jedna grupa učenika, druge nedelje druga grupa učenika. Svako odeljenje je podeljeno u dve grupe i naravno svi su u obavezi, kako zaposleni tako i učenici, da poštuju sve propisane mere, obavezno nošenje maske, dezinfekcija ruku i držanje distance”, kaže Bojana Vulović, pedagog Gimnazije Kosovska Mitrovica.

Tako je i u ostalim osnovnim i srednjim školama u okrugu. Svoje zadovoljstvo ne kriju ni roditelji učenika, s obzirom da im apsolutno odgovara da deca pohađaju normalno nastavu i uključe se u kolektivno praćenje nastave. Ne kriju da to i njima u mnogome olakšava obaveze a i deca će uz pomoć žive reči lakše savladati gradivo.

“Bilo je u početku malo teže, ali sada smo se i privikli, ali više volimo da deca krenu u školu”, rekla je za TV Most roditelj Anđela Todorović.

Srednjoškolci koji su već navikli i odlično se snalaze prateći časove onlajn ipak se raduju polasku u školu.

“Kad nam profesori objašnjavaju uživo sve je to nekako jednostavnije i lakše shvatiti, dok je onlajn kao da sami sebe edukujemo, što i nije nekad toliko jednostavno zbog stručnih predmeta”, kaže Emilija Vasić učenik Gimnazije Kosovska Mitrovica.

Po prvi put u klupe su seli đaci prvaci. “Došla sam ovde da čitam, da upoznam drugove i srećna sam”, kaže prvak Lana Ilić. Srećan je i Ognjen Jakšić. “Da učim, naučim da pišem slova, da naučim da čitam”.

Škole su spremno primile đake, poštujući sve preporučene mere.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva