:

:

TV Most

clock

Jun 04, 2021   20:06

0

186

Počela proizvodnja „Sputnjika Ve“ u Srbiji: Vučić, Putin i Fernandes označili početak

Proizvodnja ruske vakcine „Sputnjik Ve“ upravo je počela u Srbiji, u institutu „Torlak“ u Beogradu. Početak procesa ozvaničili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednici Rusije i Argentine Vladimir Putin i Alberto Fernandez, putem video-linka.

Dugme kojim je pokrenuta traka sa koje će izlaziti bočice napunjene u "Torlaku" pritisla je direktorka Instituta dr Vera Stoiljković.

Prozvodnja ruske vakcine ujedno je počela i u Argentini.

Vučić je ranije rekao da će Srbija da ponudi ruske vakcine svim zemljama regiona, Evrope i sveta.

„Zahvaljujući predsedniku Putinu uspeli smo da napravimo ovaj posao, nastavljamo slično i sa kineskim prijateljima, a kao krajnja faza očekuje nas izgradnja naše fabrike, potpuno nove koja će biti nedaleko od beogradskog aerodroma“, rekao je Vučić i dodao da je to od izuzetnog značaja za farmaceutski i zdraavstveni sistem Srbije, koji će biti dodatno ojačan.

Ministar u Vladi Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je ranije da će se u prvom periodu od četiri do šest meseci proizvesti četiri miliona vakcina „Sputnjik Ve“.

Avion s komponentama za rusku vakcinu sleteo je u četvrtak uveče u Beograd. Očekuje se da bi prva vakcina iz „Torlaka“ mogla da dođe do punkta za vakcinaciju za 10 dana, prenosi T a n j u g.

Ruski nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ potvrdio je 19. maja kvalitet vakcine proizvedene na „Torlaku“ i odobrio da se u budućnosti u ovom srpskom institutu proizvodi vakcina „Sputnjik Ve“.

Srbija će tako postati prva zemlja u Evropi koja proizvodi tu vakcinu.

Izvor: Sputnjik

Sputnjik VevakcinaTorlakproizvodnjaAleksandar VučićVladimir PutinAlberto FernandezArgentinaRusijaSrbija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva