:

:

TV Most

clock

Oktobar 15, 2021   16:59

0

82

Počela sednica SB UN o KiM

Sednica Saveta bezbednosti na kojoj se razmatra šestomesečni izveštaj UNMIK-a o stanju na Kosovu i Metohiji, počela je danas u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

 

Izveštaj će predstaviti šef UNMIK-a i specijalni predstavnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, Zahir Tanin.

Beograd na toj sednici predstavlja ministar spoljnih poslova Nikola Selaković koji je pred polazak u Njujork, izrazio očekivanje da će poslednji događaji na severu pokrajine biti adekvatno i objektivno predstavljeni u Izveštaju generalnog sekretara UN, budući da takvi potezi Prištine mogu dovesti do teških posledica i destabilizacije.

Selaković će danas na Ist riveru ponoviti da Beograd nastavljla da insistira na zaštiti srpskog stanovništva na KiM i očuvanju mira i stabilnosti.

Na ovoj sednici, prvoj koja od izbijanja pandemije nije u video formatu, Prištinu predstavlja predsednica privremenih institucija Vjosa Osmani.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je, u najnovijem izveštaju UNMIK-a o situaciji na Kosovu i Metohiji pozdravio obnavljanje dijaloga između Beograda i Prištine, uz posredstvo Evropske unije i pozvao dve strane na konstruktivan angažman i na primenu postojećih sporazuma i sprečavanje zastoja u procesu koji traje već dugi niz godina.

Selaković razgovarao s predsednikom SB UN

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Njujorku sa predsednikom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija Martinom Kimanijem uoči održavanja sednice o redovnom izveštaju Generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a.

Selaković je sagovornika upoznao sa najnovijom serijom napada na srpski narod na Kosovu i Metohiji, istakavši da je u poslednjem upadu specijalne prištinske policije na sever pokrajine Srećko Sofronijević teško ranjen puščanim metkom, a da je od posledica hemikalija korišćenih u intervenciji preminula je 71-ogodišnja Verica Đelić.

Ministar je naveo da Beograd dosledno stoji na poziciji da je dijalog jedini način za postizanje održivih rešenja na Kosovu i Metohiji i osuđuje jednostrane akte Prištine, navodi se u saopštenju MSP.

Šef srpske diplomatije je sagovornika informisao i o činjenici da Priština više od 101 meseca ne sprovodi Briselski sporazum i da odbija da omogući realizaciju njegovog ključnog elementa, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

Takođe, Selaković je Kimaniju preneo i utiske sa nedavno održanog skupa povodom 60. godišnjice pokreta nesvrstanih država u Beogradu, istakavši da je to bio verovatno najveći multilateralni događaj u svetu ove godine, posle Generalne skupštine UN, saopštilo je MSP.


Đurić na sednici SB UN sa maskom sa logom ZSO

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić pojavio se na sednici Saveta bezbednosti UN o KiM sa zaštitnom maskom, koja na sebi ima logo Zajednice srpskih opština.

Fotografije na kojima se vidi Đurić sa maskom objavilo je i Ministarstvo spoljnih poslova na svom nalogu na Tviteru.

"Naš tim se sprema za redovnu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o izveštaju generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša o radu Unmika", navodi se u poruci ministarstva na Tviteru.

Srpsku delegaciju na sednici SB UN predvodi ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Od potpisivanja Briselskog sporazuma, kada je dogovoreno osnivanje Zajednice srpskih opština, prošlo je više od 3.000 dana, ali Zajednica srpskih opština i dalje nije uspostavljena.

Osmani i njen tim na sednici SB UN sa obelezjima tzv. Kosova

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani i članovi njenog tima pojavili su se sa obeležjima tzv. Kosova na današnjoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o stanju na KiM.

Osmani je na sakou okačila bedž s obeležjem tzv. Kosova, dok je jedna od članica njenog tima stavila crnu masku sa zastavom Kosova.

Još jedan muškarac u pratnji Osmani okačio je mali bedž sa obeležjem tzv. Kosova na svom sakou.

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani pozvala je danas Beograd da "shvati" da se, kako je rekla, "realnost" nezavisnosti Kosova neće promeniti.

Ona je na sednici Saveta bezbednosti UN rekla da je vreme da se "okonča" misija Ujedinjenih naciija na Kosovu i Metohiji i pozvala međunarodnu zajednicu da takozvano Kosovo "primi" u međunarodne organizacije.

Kada se radi o Zajednici Srpskih Opština, koja nije formirana, Osmani je pokušala da izgovor nađe u tome što je prištinski Ustavni sud utvrdio da je Briselski sporazum u suprotnosti sa Ustavom.

Kada se radi o nedavnim akcijama Kosovske policije, Osmani je kazala da borba protiv organizovanog kriminala nije predmet pregovora.

Osmani: Priština će nastaviti dijalog - sa ciljem priznanja

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani izjavila je danas na sednici Saveta bezbednosti UN da će Priština nastaviti da učestvuje u dijalogu sa Beogradom, ali je ponovila stav da je konačni cilj tog dijaloga - "uzajamno priznanje".

“Kosovo je spremno za dijalog sa konačnim ciljem uzajamnog priznanja. Srbija mora da shvati da se realnost nezavisnog Kosova nikada neće promeniti", tvrdi Osmani.

Povodom najnovijih akcija kosovske policije na severu pokrajine, ona je demantovala šefa UNMIK-a, navodeći da su NATO i KFOR, kao i ambasade još nekih zemalja bile upoznate sa tim akcijama.

Cilj te akcije, kaže Osmani, bila je borba protiv organizovanog kriminala, što je, prema njenim rečima, rat koji nema etničku pripadnost.

Ona je, takođe, pozvala na okončanje misija UNMIK-a na Kosovu, kao i da se takozvanom Kosovu omogući mesto među članicama niza međunarodnih organizacija.

“UNMIK je formiran pre 22 godine pod izuzetno teškim okolnostima kao bi uspostavio privremenu administraciju. Ponavljam privremenu”, izjavila je Osmani, pozivajući da se okonča misija UN i da se taj budžet iskoristi u bolje svrhe.

Prema njenoj oceni, mandat UNMIK-a sada je "u suprotnosti sa tuma;enjem Međunarodnog suda pravde".

Izvor: T a n j u g

SB UNKiM
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva