:

:

TV Most

Foto: Rojters

clock

Oktobar 31, 2019   20:50

0

200

Počela sednica SB UN o Kosovu

Na Ist riveru u Njujorku se održava sednica Saveta bezbednosti o Kosovu i Metohiji na kojoj se raspravlja o izveštaju generalnog sekretara UN.

Šef Unmika Zahir Tanin predstavio je izveštaj i ukazao na slučaj prebijanja dvojice pripadnica Unmika od strane kosovske policije.

"Kosovske institucije moraju preduzeti radnje da se tako nešto ne desi", rekao je Tanin. 

U nastavku mandata Unmik će, kaže, podsticati vladavinu prava na Kosovu i podstaći "integraciju sistema na severu Kosova".

Foto: RTS

Međunarodna zajednica posle izbora na KiM očekuje da novi lideri potvrde svoju posevećenost pregovorima sa Beogradom i obezbede da prepreke za dijalog budu uklonjene, izjavio je večeras na sednici Saveta bezbednosti UN šef Unmika Zahir Tanin.

"Poseban napor treba da bude uložen da politička retorika i akcija utiču na napredak dijaloga posle godinu dana zastoja", rekao je Tanin.

On je pozdravio nastavak napora mnogih međunarodnih učesnika da se obnovi politički dijalog.

"Ubeđen sam da sporazum Beograda i Prištine može biti održiv samo ako je zasnovan na odgovornom delovanju i na tome da u tom procesu učestvuju lokalni učesnici u tom procesu. Važna da tokom tranzicije na KiM međunarodna zajednica bude jedinstvena i čvrsta u podršci održivom sporazumu", rekao je Tanin.

On je ocenio da su prevremeni parlamentarni izbori na Kosovu doveli do značajne promene u političkom pejzažu Kosova.

"Odluka o prevremenim izborima došla u trenutku koji je karakterisao unutrašnjepolitička podela, nepostojanje jedinstva u vladajućoj koalicji i doživaljaj javnosti da ne mogu da ispune obećanje", naveo je on.

Kako je dodao, preliminarni rezultati ukazuju da je opozicija pobedila, sa Samoopredeljenjem i DSK.

"Ta promena u političkom okruženju ispoljila se u odluci birača da podrže nekonvencionalne političke kandidate koji ne dele stavove iz prošlosti", rekao je on.

Oblasti sa srpskom većinom na KiM zabeležili su najveću izlaznost u poslednje vreme i Srpska lista će verovatno biti jedina politička grupa kosovskih Srba u parlamentu, naveo je Tanin.

Međunarodni posmatrači, kako je kazao, ocenili su da su izbori prošli pozitivno, ali pomenuti su i izazovi kao što su finansiranje kampanje, zastrašivanje, pritisak na birače u oblastima sa srpskom većinom.

"Nadam se da će novo vođstvo moći da iskoristi ove izbore da ispuni obećanje ljudima da će pojačati vladavinu prava i boritri se protiv kriminala, nezaposlenosti", rekao je Tanin.

Stavove Srbije zastupa šef diplomatije Ivica Dačić, a uprkos navodima da joj termin ne odgovara, sednici prisustvuje i Vljora Čitaku.  

U nastavku mandata Unmik će, kaže, podsticati vladavinu prava na Kosovu i podstaći "integraciju sistema na severu Kosova".

U izveštaju generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Guteresa, pored ostalog, navodi se da je duga pauza u dijalogu Beograda i Prištine zaustavila napredak u normalizaciji odnosa.

"Podržavam brzo formiranje nove kosovske vlade posle izbora, kako bi dijalog sa Beogradom mogao da se nastavi što pre... Duga pauza u razgovorima pod pokroviteljstvom Evropske unije zaustavila je napredak ka normalizaciji odnosa, što zauzvrat rizikuje da podrije stabilnost na terenu", navodi se u ranijem saopštenju generalnog sekretara UN. 

U izveštaju koji je tema današnje rasprave, osim zastoja u dijalogu, pominje se i povratak stanovništva, hapšenje pripadnika Unmika ruskog porekla, zaštita kulturne baštine...

Izveštaj se odnosi na period od 16. maja do 15. septembra. U njemu se, otuda, ne analiziraju izbori 6. oktobra i postizborna dešavanja. Ali će ih, prema najavama, pomenuti srpski predstavnik.

Ovo je poslednje ovogodišnje predstavljanje izveštaja o radu Unmika i situaciji u pokrajini, a i poslednje tromesečno. Od iduće godine podnosiće se na pola godine. Najglasnije su to tražile Velika Britanija i Sjedinjene Države, a na strani Srbije bile su Kina i Rusija.

Izvor: Танјуг, RTS

KiMSavet bezbednosti UNTanin
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva